Proč je cyklistické oblečení lepší než tepláky?

Tagy:
Proč je cyklistické oblečení lepší než tepláky?>

Cyklistické oblečení poskytuje za jízdy na kole různorodé výhody. Ať jste začáatečník nebo pokročilý. Ať jsem cyklista zaměřený na výkon, na efektívní dopravu do práce nebo na pohodové obdivování přírody. Shrnuli jsme nejpodstatnější výhody kvalitních cyklistických dresů, bund a kalhot.

Rukávy na dresech a bundách bývají prodĺoužené „až k rukavicím“, aby se citlivá oblast zápěstí schovala před náporem teplého či chladného vzduchu. Mírně prodĺoužené cyklistické dresy a bundy zakrývají při typickém posedu v předklonu dolní část zad. Díky přilnavosti cyklistických kalhot se zbytečně nedostáváte do kontaktu s pedály, řetězem a dalšími částmi svého dvoukolového miláčka.

Přilnavost cyklooblečení lépe chrání tělo i před nechtěnými návštevami hmyzu. Zároveň zlepšuje proudění vzduchu okolo těla, tedy snižuje odpor vzduchu. Výrobci přizpůsobují potřebám cyklistů také umístění kapes a bezpečnostních reflexních prvků. Navíc, kvalitní tkaniny lépe chrání pokožku před spálením, odřeninami a otřesy.

(Ne)proudění vody

Téměř samostatnou vědní disciplínou je v cyklistike termoregulace. Významná je odolnost oblečení vůči vodě, vždyť dešťové kapky nás dokáží nejednou překvapit. Zároveň je pro zdravé ježdění důležitá prodyšnost použitých materiálů, aby pot nezůstával na pokožce. Aby se odpařoval pryč a neškodil nám.

A nezapomínejme ani na psychologii a pocit spolupatřičnosti. Byť vyfešákovaný v cyklistickém oblečení jako vítěz Tour de France či podobně jako dva kamarádi z místního minipelotonu, má svoje kouzlo.