Laciho cyklodeník (2.): Jak se sbalit na cestu z Bratislavy do Istanbulu

Tagy:
Laciho cyklodeník (2.): Jak se sbalit na cestu z Bratislavy do Istanbulu>

Před tím než se vydáte na takovou dlouhou cestu, je potřebné si uvědomit pár věcí – zhodnotit možné situace, které můžou nastat a připravit se opravdu na vše. Jak to bylo před mou cestou do metropole Turecka?

Nápad na výlet do Istanbulu vznikl již pár dnů po návratu z loňského tripu na Mt. Ventoux ve Francouzsku. Proč Istanbul? Jednoduše proto, že jsem tam ještě nebyl a dalo se to spojit s Ukrajinou, která mě vždy lákala a s deltou Dunaje, co také byl můj cestovatelský sen. Pak už jen stačilo připojit si k tomu i úsek popři Černém moři a měl jsem dokonalý plán! Zajímavé krajiny, ambiciózní cíl, hory, pláže, moře a teplo. Mám rád, když na cestě kombinuji více druhů terénu a vidím co nejvíce. Reální obrysy ale cesta dostala až poté, když jsem si booknul letenku na přesný datum z Istanbulu na Slovensko.

Byl to už můj šestý cyklotrip, takže příprava na něj už byla rutinou. Začala asi 2 týdny předem, a to tím, že jsem si dal důkladně zeservisovat bike. Musí vydržet 3000 kilometrů. Věc, kterou jsem zkusil poprvé, v rámci přípravy, bylo sušené maso. Řeknu vám, že na internetu to vypadá jednoduše. Nakrájíte hovězí, vložíte jej do trouby na 60 °C a čekáte pár hodin. V praxi se mi ale to nešťastné maso začalo po chvilce péct, takže jsem nevěděl, jestli z toho nebude šťavnaté pečené maso na nedělní oběd. Nakonec se pokus ale vydařil a maso mi vydrželo 10 dnů, až do ukrajinské Oděsy. A nic se nezkazilo:).

Pak se stačilo už jen sbalit. Když už přesně vím, co na takových cestách potřebuji a vše potřebné mám doma, samotné balení trvalo asi hodinku večer před cestou. Základem je nafukovací karimatka, spacák a bivakovací vak, nůž, nějaké to nářadí. Novinkou byl solární panel položený na vrchu tašek. Osvědčil se výborně a za celý měsíc jsem nemusel řešit, kde si dobiju telefon. Z oblečení je to teplá mikina, tepláky a kvalitní cyklooblečení.

Radost před cestou mi udělaly i věcičky z Holokolo. Ještě neotestované a čistě nové brýle, dres, bunda, kalhoty a termo tričko. Potěšilo mě, že se daly sbalit do fakt malého objemu a nevážily téměř nic. Na takovém výletě se totiž počítá opravdu každý gram.

Jak to už mívám před takovou cestou vždy, vůbec jsem si neuvědomoval, do čeho se pouštím a že vlastně odcházím na měsíc pryč, spát jen tak pod širákem. Obyčejně mi to dojde, až když nasednu na bike a vyjedu za město, že mě čeká něco netradičního.

Můj úplný seznam věcí:

1. levá velká kapsa: spacák, karimatka, bivak, repelent, opalovací krém, nůž, lékárnička, powerbanky 2ks

2. pravá velká kapsa: 6ks duší, pumpa, měrič na řetěz, klíč „15“ na odmontování pedálů, náhradní pedál, nitovačka na řetěz, 2x náhradní řetěz, jídlo - volné místo v kapse

3. levá malá kapsa: gumové popruhy na uchycení věcí na nosič, pokud by se něco uvolnilo

4. pravá malá kapsa: souprava na defekt, blikačky, montpáky, pár plastových samoupínacích pásků, univerzální nožík, souprava in. klíčů

5. zadní levá kapsa: papírové kapesníky, pasta, zubní kartáček, nůžky na nechty, nabíječka 2ks

6. zadní pravá kapsa: voda 1l

7. vrchní kapsa: mikina, tepláky, krátké kalhoty, tričko, ponožky 3ks, nepromokavá cyklo bunda

8. na vrchu ještě náhradní plášť, solární panel a sandále

9. přední taška na řídítkách: Proficyklodresy výbava - dres, cyklistické kalhoty, nepromokavá bunda, termo tričko

10. příruční kapsička na rámu: vlevo - pivo, oříšky... co konzumuji za jízdy:); vpravo - brýle, kaser, malý nožík

11. nepremokavá ledvinka okolo pasu: doklady, peníze, pas, mobil, klíček od zámku

12. na řídítkách: zámek a ve stojanu ještě 1l láhev na vodu