Gore-Tex® vs. DWR vs. Polartec®

Tagy:
Gore-Tex® vs. DWR vs. Polartec®>

Určitě jste to zažili - chcete si koupit zimní bundu nebo kalhoty a u každého produktu, který si prohlížíte, narazíte na nějaký „terminus technicus“, o kterém jste možná už slyšeli, nejste si však celkem jistí, co znamená. Každou sezonou přibývají nové technologie (a s nimi přirozeně také nové technické termíny), a tak se není čemu divit, pokud se v tom už nevyznáme. Tak jsem se rozhodla, že si to nastuduju a ráda se podělím s novými vědomostmi. Tady je několik nejpoužívanějších termínů na Holokolo webu:

DWR – Durable Water Repellent

DWR je vrstva přidávaná do tkanin při výrobě v továrně, aby byly odolné vůči vodě (hydrofobní). Tato technologie se často využívá v kombinaci s voděodolnými a prodyšnými materiály, což je například GORE-TEX® (viz níže), aby se zabránilo nasycení vnější vrstvy textilie vodou. [1]

Tuto technologii můžete najít například na bundách Alé Summit DWR anebo zimních kalhotách Castelli Tutto Nano.

GORE-TEX®

Membrána GORE-TEX® byla objevená na začátku 70-tých let a první textilní material s touto strukturou byl na trh uvedený v roce 1980. V součastnosti se vyrábí několik druhů Gore-Texových materiálů s rozličnými parametry. [2] Je to vlastně membránový materiál, tvořený zalaminováním dvou anebo tří vrstev:

  • Povrchová vrstva – obyčejně polyester
  • Střední vrstva – membrána vyrobená z mikroporézního expandovaného polytetrafluoretylénu (teflon)
  • Vnitřní vrstva – dotykový materiál [2]

Je to v podstatě velmi lehká a tenká teflonová membrána s jedinečnými vlastnostmi jako je nepromokavost a větruodolnost bez výrazného omezení prodyšnosti. Póry membrány Gore-Tex® jsou až 20 000krát menší než kapka vody, avšak až 700krát větší než molekuly vodní páry. [2] [3] Struktura labyrintu spolehlivě zastaví vítr a ochrání vás před chladem. Aby značka Gore vyhověla co nejširšímu spektru sportů, nabízí několik verzí membrány. Dvojvrstvý laminát znamená, že membrána je spojená jen vnější tkaninou a na vnitřní straně bývá ve většině případů chráněná volnou podšívkou. Trojvrstvý laminát znamená, že membrána je laminovaná mezi vnější tkaninu a podšívku. Výrobky z dvojvrstvého Gore-Texu jsou univerzálnější, protože jsou lehčí a prodyšnější. Klasika ve formě trojvrstvého GORE-TEXu se vyznačuje hlavně odolností. [3]

Vlastnosti membrány GORE-TEX®: 

  • vysoká prodyšnost
  • trvalá nepremokavost
  • odolnost při ohybu
  • extrémní odolnost vůči mrazu
  • dlouhá životnost [3]

Většina zimních bund Castelli, které najdete na stránce Holokolo je vyrobená z Gore-Tex® materiálu. A také všechny zimní tretry, které nabízíme.

 

POLARTEC®, LLC

Polartec® je výrobce Polartec® fabrics. Podle vlastního prohlášení jsou tvůrci nejpokročilejších funkčních textilií, jaké jsou dnes k dispozici. Začínali jako výrobci originálního syntetického flísu a dnes nabízejí  kolekci více než 300 různých tkanin a materiálů navržených tak, aby vás udržely v teple, suchu a hlavně v pohodě při různých outdoorových aktivitách. [4]

Škála tkanin Polartec® začíná od extrémně lehkých tkanin základní vrstvy, resp. funkčního prádla, přes vodoodpudivé a měkké soft-shellové bundy až po nehořlavé tkaniny pro armádu. Tkaniny  Polartec® vás zahřejí, když je zima, udrží vás v suchu, když se potíte, dokonce odpuzují vítr, déšť a sníh, aby vás ochránily před živly. [4]

Zmíním alespoň několik konkrétních tkanin, které jsou použité na produktech, které si můžete zakoupit na Holokolo:

Polartec® Windbloc®

Je vyrobená tak, aby vás na 100 % ochránila před větrem a nepříznivými povětrnostními podmínkami. Vložením prodyšného miktoporózního laminátu mezi odolnou vrchní vrstvu a vzdušná vnitřní vlákna prokazuje tato tkanina vynikající rovnováhu mezi izolováním tepla a výkonností. Díky této flexibilní versatilitě jsou produkty vyrobené z tohoto materiálu odolné vůči špatnému počasí bez toho, aby byl omezený váš komfort. [5] Otestujte ho na zimní bundě Santini Vega Extreme nebo dámských bundách Santini Coral Raggio.

Polartec® Neoshell®

Představuje technický průlom v oblasti voděodolných, ale prodyšných materiálů. Dynamická výměna vzduchu na povrchu tkaniny vytváří bezkonkurenční schopnost zastavit pronikání vody a větru bez toho, aby omezovala odvádění tělesného tepla a potu. [5] Tuto tkaninu najdete například na rukávech zimních bund Castelli Beta RoS.

Polartec® Alpha®

Byla původně vyvinutá pro americkou armádu (U. S. Special Forces), když potřebovali tkaninu z pokročilejšího izolačního materiálu pro své bojové uniformy. Toto je nová technologie s aktivní izolací, která reguluje tělesnou teplotu při dynamických i statických aktivitách. Nejnovější pokrok v přizpůsobivé prodyšnosti pomáhá eleminovat potřebu přidávat další vrstvy při pohybu. [5] Najdete ji i na funkčních tričkách Santini Alpha.

WINDTEX®

Toto je technologie vyvinutá firmou VAGOTEX, která působí více než 20 roků. Jsou experti na membrány a laminování oděvů se sídlem v Itálii. Svoje služby a expertizu nabízejí mnohým značkám a výrobcům oděvů.

Windtex® je lehká a strečová membrána, která reguluje teplotu a blokuje vítr a vodu, zatímco zachovává mikroklima mezi látkou a pokožkou neporušenou. Na tuto technologii jsou ve společnosti Vagotex mimořádně hrdí, a hlavně na její elasticitu a nízkou váhu. Tvrdí, že podobné membrány od jiných výrobců nejsou ani zdaleka tak lehké a elastické. [6]

Tato technologie byla použitá například na zimních bundách Alé Fondo.

Na závěr

Těžko řici, která z těchto technologií je ta nej. Doufám však, že tento článek vám alespoň trochu pomohl zorientovat se v některých technologiích a úpravách a pomůže vám vybrat si zimní výbavu.

 

Zdroje:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Durable_water_repellent

[2] https://sk.wikipedia.org/wiki/Gore-Tex

[3] https://www.bezeckepotreby.sk/blog/membrany-gore-tex-a-gore-windstopper-poznate-rozdiel

[4] https://www.polartec.com/faq

[5] https://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/technology-page-polartec-fabrics-i1552

[6] https://www.parentini.com/en/266/195/windtex