TEST: Termo tričko UYN  Evolutyon>

V této sezoně jsem vsadil na kvalitní zimní oblečení, přičemž jsem si z Holokolo obstaral zimní bundu Santini Vega Xtreme. Samotná bunda by však bez kvalitního termoprádla nemusela fungovat správně, proto jsem pod ni zvolil tričko s dlouhým rukávem od firmy UYN z řady Evolutyon. Jestli mě tato kombinace chrání před „vrtochy“ zimního počasí si přečtěte v následujícím článku.  

 

UYN Evolutyon parametry:

  • TECHNOLOGIE: HYPERMOTION, DRYLIGHT, HEATMEMORY, FEELINES, COOLVENT
  • VYUŽITÍ: univerzální
  • TEPLOTNÍ MINIMUM: -10°C
  • TEPLOTNÍ MAXIMUM: +5°C
  • ROČNÍ OBDOBÍ: podzim, jaro, zima
  • PROVEDENÍ: zvýšený kolárek
  • DÉLKA: dlouhý rukáv
  • MATERIÁL: DUAFIL, NATEX, Polyamid, Polypropylén, Elastan

Unboxing/Rozbalení

Po zadání objednávky mám hned druhý den svoje termo tričko. V balíku nacházím originální krabici, ve které je elegantní tričko zabalené. Na krabici je uvedená další kupa cenných informací o produktu. To se mi opravdu líbí, protože už na základě tohoto stylu mám pocit, že jsem si koupil kvalitní produkt od skutečně kvalitní firmy. 

První pocity

Hned jak jsem vyndal tričko z krabice, okamžitě mě velmi zaujal jeho design. Zvolil jsem svoji oblíbenou černou barvu. V této barvě vypadá tohle termo brutálně dobře. Navíc má ještě bílé nápisy s logem firmy, což k sobě perfektně ladí. Je lehoučké a na dotyk příjemné. Zvolil jsem velikost L, je to ostatně moje obvyklá konfekční velikost. Termo jsem na sobě hned vyzkoušel, padlo mi jako ulité. Líbí se mi, že nemá žádné švy a díky svému inovativnímu střihu na pažích a ramenou, který firma nazývá hypermotion, cítím maximální svobodu pohybu. 

Dál mě zaujala technologie coolvent, která umožňuje konstantní proudění vzduchu díky kanálkům procházejícím vnitřním povrchem. Tyto kanálky jsou na termu taky viditelné a nacházejí se v oblastech, kde se člověk nejvíc potí. Tričko je díky elastanu kompresní, a díky použitým materiálům Natex, 100% organického nylonového vlákna, se vytrácí „hurka feeling“ a cítím se v něm opravdu komfortně. 

V jaké kombinci trénuju?

Termo kombinuju se zimní bundou Santini Vega Xtreme, která splňuje parametry druhé i třetí vrstvy současně. Z tohoto důvodu si pod ni oblékám jen jednu vrstvu termoprádla. Takto oblečený jezdím v teplotách od  5 až do -10 stupňů. 

Proč právě UYN Evolutyon?

V době testu – v prosinci jsme u nás měli venkovní teploty často pod bodem mrazu. Patřím ke sportovcům, kteří rádi trénují intenzivněji. Při takovém tréninku na kole je alfou a omegou zůstat na těle suchý. Pokud se to nepodaří, a při výjezdu do kopce se víc zpotíte, tak při jízdě po rovině nebo ve sjezdu vás převalcuje pocit chladu, který může váš trénink předčasně ukončit. 

U jiných termo oblečení se mi dost často stávalo, že v kopci jsem se zpotil tak, že termo nestihlo odvést všechen pot do další vrstvy a v nejbližším sjezdu, nebo při jízdě po rovině, jsem tak ofoukl, že jsem začal pociťovat nepříjemný chlad – hlavně v oblasti hrudníku a zad, a musel jsem se vrátit domů. Později jsem to řešil tak, že jsem si s sebou do ruksaku nabalil víc termo oblečení a po absolvování kopce jsem první vrstvu měnil, čímž jsem se vyhnul nepříjemnému podchlazení. Řešení to bylo sice dobré, jen dost nepraktické a proto jsem hledal nico skutečně  kvalitního, co vyhoví mým náročným požadavkům. Na e-shopu Holokolo jsem zahlédl tuto novinku a na základě slibných parametrů jsem si ji objednal.

 

Jak se mi osvědčilo termo tričko od UYN?

Zásadní rozdíl proti jiným termo trikům, které jezdím, nebo jsem jezdil, vidím v bezešvé technologii a technologii coolvent, která je podle mne dokonale promakaná a opravdu funguje.

V tempu, v němž jezdím, se do kopce vždycky dost potím, ale v tomto případě díky technologiím, které jsou tu použité, mi pot nekondenzuje na těle a nestéká po zádech a hrudníku a jsem tedy v těchto oblastech relativně suchý. Když si pomůžu rozepnutím zipu na bundě po rovině, tak tričko stihlo dost rychle uschnout. Následně ve sjezdu jsem byl tepelně v pohodě a termo bylo znovu připravené na nápor potu, který přijde s dalším výjezdem. V zimní sezoně to s délkou stoupání nepřeháním, ale u jiných značek byla trička totálně mokrá a musel jsem si je do sjezdů a rovinatých pasážích převlékat, což už teď není třeba. Když jsem trénink absolvoval převážně v rovinatém terénu a nižším tempem, domů jsem se vracel úplně suchý. 

 

Jak obstálo tričko při jiných sportech?   

Zimní příprava není jen o tréninku na kole a hodně se věnuju taky jiným aktivitám, hlavně běžeckému lyžování a běhu. Proto jsem hledal něco, co bude vhodné i na tyto aktivity. Víme, že se jedná o intenzivnější sporty, kde se člověk pořádně potí a tak jsem otestoval termo i v rámci těchto sportů.  

Bežecké lyžování – v tomto případě jsem zvolil jinou vrchní vrstvu, týmovou bundu vyrobenou ve stylu Castelli Perfecto RoS. Musím říct, že při této aktivitě UYN obstál perfektně a po 2 hodinách běhu na lyžích jsem se vrátil zpátky k autu, a když jsem se převlékal, tak jsem měl suché tělo a dokonce i samotné termo. Vlhká byla jen vrchní vrstva v oblasti zad. Byl jsem velmi spokojený.

Běh – co se týká běhu, tak nevím, jestli dokáže nějaký materiál obstát na 100 %, protože tato aktivita je dost intenzivní a při běhu po rovině či z kopce se nevezete tak jako na „bajku“, nebo běžkách a nenabíráte potřebnou rychlost, která by mohla přispět k jeho proschnutí. Při běhu mi prostě ani toto termo nefungovalo a nestíhalo odvádět pot. Po absolvování 10 km běhu převážně v kopcovitém terénu bylo mokré a taky na těle jsem byl mokrý. No určitě to bylo míň než u jiných termo triček, které jsem do té doby oblékal.

 

Co na to zub času?

Za 6 týdnů intenzivního nošení a praní tričko neztratilo na svojí kompresi, nevybledlo a neztratilo ani svoje funkční vlastnosti. 

 

Závěr

S termo trikem od firmy UYN jsem velmi spokojený. Během zimní přípravy převážně trénuju na kole a běžkách. Při těchto aktivitách je jeho funkčnost 100% a výrazně přispívá k pocitu komfortu na mých trénincích. 

 

Jděte do toho, když: jste sportovec, který rád trénuje za každého počasí venku, přičemž si pořádně dáváte do těla a hledáte super kvalitu v cenové hladině od 1200 - 2500 Kč. 

Plusy: Cena, design, vyrobené bez švů, regulace vlhkosti, vhodné pod lyžařský oděv, funkční materiál na zimu, odvádí pot, kombinace materiálů pro maximální komfort, komprese. 

Mínusy: Vyvýšený kolárek mě v kombinaci s „bufkou“ tlačil na ohryzek. Příště bych tedy volil model bez kolárku.