10 důvodů proč by mělo více žen začít jezdit na kole

Tagy:
10 důvodů proč by mělo více žen začít jezdit na kole >

Milé dámy, tento článek je určený hlavně pro vás a pokud právě přemýšlíte nad koupí svého prvního kola, možná že právě následující důvody vám pomohou k tomu, abyste se k tomu odhodlaly.

„Chci každého motivovat a inspirovat. Mým velkým cílem je přilákat víc žen na kolo.“ Ať vám jako motivace slouží holandská cyklistka Marianne Vosová, která ve své dosavadní kariéře získala osm titulů mistryně světa, dvě olympijská vítězství a dva tituly mistryně Evropy v  kategorii žen a jeden titul mistryně světa v kategorii juniorek.

Podle statistik jezdí muži na kole třikrát víc než ženy a téměř čtyřikrát delší trasy. Ale důvodů, proč by ženy měly začít jezdit na kole, je fakt hodně, a proto také my v Holokolo, ale i hodně dalších cyklistických nadšenců doufá, že se do klubu přidá co nejvíce dam. Nabízíme vám 10 užitečných rad, které by vás o tom mohly přesvědčit.

Je to dobré pro vaše telo

Pravidelná cyklistika je jednoduchá a přitom zábavná forma, jak vnést fyzickou aktivitu do svého života. Doporučuje se 150 minut mírné až těžké fyzické zátěže týdně – na kole je to hračka.

Ženy jsou od přírody náchylnější k určitým zdravotním problémům a také proto je důležité, abychom se staraly o svoje těla, jak nejlépe je to možné. Jedna z nejlepších věcí na cyklistic je, že to dokáže skutečně každý. Ať jste úplná začátečnice anebo ne, můžete si zátěž přizpůsobit své kondci a cílům.

Další skvělá věc na cyklistice je, že je prakticky beznárazová, takže o mnoho méně zatěžuje vaše tělo, a to hlavně kolena a klouby. Což v překladu znamená snížené riziko úrazu. Už při mírné zátěži viditelně zlepšuje vaši kondičku a sílu.

Je to dobré pro vaši mysl

Fyzické benefity cyklistiky jsou dobře známé, ale co mnohokrát ujde pozornosti, jsou benefity spojené s cyklistikou, které mají příznivý vliv na vaši mysl a duši. Ženy často (podobně jako muži) musí snášet každodenní stres z práce a také domácího prostředí, s čímž často souvisí úzkost a deprese. Motivace ke cvičení a fyzickým aktivitám se někdy hledá těžko, avšak cyklistika je skvělý způsob, jak si pročistit  hlavu. Jen tak vyběhnout na půl hoďky po práci vám zaručeně pomůže snížit hladinu stresu po náročném dni, a tím zlepšujete vaše mentální zdraví krok za krokem. Radost z jízdy pak zaručeně dokáže pozdvihnout náladu, když už máte pocit, že je toho na vás příliš.

Pomáhá zmírňovat příznaky ženských obtíží

Při menstruaci, křečích, menopauze anebo předmenstruačních syndromech se většina žen cítí, že cvičení je to poslední, po čem touží. Avšak právě lehké cvičení může tyto symptomy ulehčit. Jízda na kole je vynikající volba, protože je to beznárazové cvičení, které přílliš nezatíží vaše tělo.

Posiluje přátelství

Cyklistika je komunita a to velmi přátelská. Může to být velmi sociální aktivita a určitě vás povzbudí k tomu, abyste nasedly na vaše kolo a přidaly se k přátelům. Když se vám podaří získat skupinku, se kterou budete jezdit pravidelně, plnou kamarádů, kteří vás budou inspirovat a povzbuzovat, tak to máte vyhrané!

Pomáhá vám trávit víc času s rodinou

Podobně jako s přáteli můžete trávit čas na kole i s rodinou. Protože to dokáže opravdu každý, můžete zapojit vaše děti i partnera. To vám otevře dveře k novým příležitostem, jak udržovat vaši rodinu zdravou a fit, zatímco spolu trávíte kvalitní rodinný čas. Cyklo dovolené a zážitky jsou také zábavné a můžete při nich zažít spoustu nových dobrodružství.

Cyklistické oblečení je teď nejen praktické, ale i velmi pěkné

Dlouho bylo problematické sehnat cyklistické oblečení, které by bylo nejen kvalitní, ale splňovalo také estetickou stránku. A to hlavně pro nás, dámy. V 18. století musely ženy jezdit na kolech ve velikánských sukních, které se jim zasekávaly do pedálů a překážaly ve výhledu. Ale od té doby jsme naštěstí prošly pořádnou evolucí.

Teď máme k dispozici skutečně široký výběr praktického a estetického oblečení. Díky němu se můžeme cítit na biku nejen komfortně, ale také sebevědomě. Podívejte se na naši dámskou kolekci na Holokolo – zaručeně si něco vyberete.

Je to dobré pro planetu

Čím víc lidí jezdí do práce autem, tím víc se zvyšují emise a škodlivé látky v ovzduší. Ale čím víc nás začne jezdit do práce na kole, tím víc se zasloužíme o čistší vzduch a přímou úměrou ovlivníme naše zdraví a zdraví našich blízkých. Je nám jasné, že to není možné každý den, ale pokaždé, kdy si vybereme jako dopravní prostředek kolo, ať už do práce nebo jen tak na cestu do obchodu, přispějeme ke zdravější planetě.

Pomáhá k lepšímu pracovnímu výkonu

Všeobecně platí, že zaměstnanci, kteří jezdí do práce na kole, podávají lepší výkon. Je to hlavně kvůli tomu, že ranní vysedávání ve špičce nebo stresující cesta v přeplněné MHD často způsobuje, že lidé přijdou do práce ve špatné náladě hned zrána. Na druhé straně cyklisti přijedou do práce vysmátí a plní energie, mají zadostiučinění z ranního tréninku. To je velmi důležité, hlavně když máte sedavou práci.

Takže jízda na kole do práce pomáhá ženám k lepšímu pracovnímu výkonu, produktivitě a aktivitě v průběhu celého dne, čímž potenciálně zvyšují možnost kariérního růstu.

Velký výběr kol na trhu

Trh dnes nabízí množství druhů kol na různé účely. Pokud si nedokážete vybrat, stačí se obrátit na odborníky, kteří vám s radostí poradí. My vám ve zkratce shrneme, jaké jsou možnosti:

  • Horská kola (MTB) – pro nadšence jízdy v terénu
  • Krosová a treková kola – vhodná na výlety a do lehčího terénu
  • Městská kola – na jízdu ve měste a každodenní přepravu do práce
  • Elektrokola – ulehčíte si jízdu a vychutnáte si cyklistiku jako nikdy předtím!
  • Silniční kola - na sportovní a závodní jízdu na silnici

Zvyšuje sebevědomí a sebejistotu

Asi nejdůležitějším důvodem, proč by ženy měly víc jezdit na kole, je, že cyklistika pomáhá zvyšovat sebevědomí a to v práci, doma a vůbec ve všem, co děláte.

Každý kousek času, který si dokážete ukradnout jen pro sebe, milé dámy, se může pozitivně připsat k vaší sebejistotě. S cyklistikou se dostanete do formy, budete se cítit dobře a potkáte nové přátele, což vám určitě pozvedne sebevědomí v každé oblasti vašeho života. Je to něco, na co můžete být hrdá. Hlavně když budete cítit, jak se zdokonalujete, zrychlujete a dokážete ujet víc a víc kilometrů.

Tak do toho, dámy! Ve světě je tolik žen, které jsou úspěšné díky cyklistice a skutečně neexistuje nic, co by mohlo zabránit v úspěchu také vám.