5 TIPŮ, KTERÉ VÁM POMŮŽOU PŘIPRAVIT SE NA PRVNÍ ZÁVODY

Tagy:
5 TIPŮ, KTERÉ VÁM POMŮŽOU PŘIPRAVIT SE NA PRVNÍ ZÁVODY>

VYBERTE SI SPRÁVNOU KATEGORII

Jestli jste silniční nebo horští cyklisti, když pomýšlíte na svoje první závody, v první řadě je potřebné zvolit si vhodnou kategorii. Pokud patříte k borcům v top formě, jezdíte 10 tisíc kilometrů ročně a víc, přičemž chcete závodit pravidelně, je na místě požádat místní cyklistický svaz o vydání licence k závodění. S cyklistickou licencí se můžete potom zúčastňovat na závodech v příslušné věkové kategorii. Pokud jezdíte méně, a máte srdce závodníka, tak i pro vás je tu možnost v podobě takzvaných „cyklomaratonů“. Stačí si vybrat jen ty správné závody, přihlásit se a můžete vyrazit.

ZVOLTE SPRÁVNOU TRASU

V rámci cyklomaratonů je zpravidla vždy na výběr více tras. Trasy jsou rozdělené podle náročnosti od méně náročných až po trasy, které prověří i profesionály. Z tohoto důvodu nikdy nepřeceňte svoje schopnosti a vyberte si trasu parametry podobnou, jako jsou vaše běžné tréninky. 

DO PŘÍPRAVY ZAŘAĎTE INTENZITU

Cyklistické závody mají velmi specifickou atmosféru. Na startu stojíte s dalšími cyklisty různé výkonnosti. Po startu závodu, jak se říká v cyklistickém slangu, se jedou hned „bomby“, přičemž se selektují výkonnostní skupiny jezdců. Abyste byli schopní přežít takovou selekci a chytit se skupiny vám podobné výkonnosti, je nutné zařadit intervalové tréninkové jednotky, ve kterých se zaměříte na rozvoj nad hranicí laktátového prahu. Kdo z vás trénuje bez sledování srdeční frekvence a výkonu, je to hranice, kde už vlivem výkonu a zrychleného dýchání nedokážete mluvit.

STRAVA A PITNÝ REŽIM BĚHEM ZÁVODŮ

Během celého závodu budete v maximálním nasazení, a tak se vám pod vlivem adrenalinu a endorfinů může stát, že zapomenete jíst a pít. To je to nejhorší, což se vám během závodů může stát, protože asi po hodině maximálního výkonu vyčerpáte glykogen, a kvůli tomu  byste se mohli „vypnout“. Dál byste závodem jen „putovali“ neustále dozadu, nebo byste z něho museli odstoupit. V závodech šlapete na plný výkon a proto sníst něco tuhého je dost velký problém. Z tohoto důvodu vám doporučuju vzít si s sebou energetické gely, které si jen vytlačíte do úst a zapijete je vodou, přičemž vám výborně doplní palivo pro váš špičkový výkon. Gel vám doporučuju sníst každou hodinu výkonu a vždy zapít jen čistou vodu. Co se týká samotného pití - pijte podle své individuální potřeby. V jedné lahvi vezte iontový nápoj a ve druhé čistou vodu. Na stránce Holokolo najdete kvalitní gely a nápoje od firmy Powerbar, které v závodě používám i já. 

NEZAPOMEŇ NA ZÁKLADNÍ SERVIS

Pokud nejste licencovaný závodník, který má k dispozici mechanické vozidlo, nebo závodíte v terénu na horském kole, nezapomeňte na základní nářadí. Vždy se hodí multiklíč, duše, bombička, montpáky. V případě poruchy je jasné, že závody už asi nevyhrajete, ale vždycky je lepší závody dokončit a brát je jako kvalitní trénink, než zůstat viset někde v lese nebo putovat ve „zběráku“.

V současnosti se s cyklistickými akcemi „roztrhl pytel“ a je jen na vás, kterou z nich si vyberete. Věříme, že tento článek vám pomůže v přípravě na vaše první závody. No a nakonec nezapomeňte že: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se!“