Hormony štěstí a cyklistika. Jaké pocity v nás vyvolávají?

Tagy:
Hormony štěstí a cyklistika. Jaké pocity v nás vyvolávají? >

Znáte to, když přijdete domů naštvaní z práce, cítíte se vyčerpaní, ale stejně vyjedete na kolo a vrátíte se plní energie? Už jste také zažili situaci, že jste nemohli jít na kolo, a byli jste kvůli tomu nervózní? Někomu poslouží jako uvolňovač a zlepšovač nálady sklenička vína, někomu jinému počítačové hry, stejně tak funguje ale i cyklistika. Nezáleží na tom, jak daleko dojedete, nebo jakou jedete rychlostí, děláte to prostě jen „for this feeling.“ V tomto článku si řekneme, jaké chemikálie se při cyklistice vyplavují a co způsobují s našimi pocity.

Endorfin

Prvním hormonem spojeným s jízdou na kole je endorfin, také nazývaný jako hormon štěstí. Kromě toho, že endorfin způsobuje dobrou náladu, působí také proti bolesti, únavě a dodává tělu energii. Endorfin je uvolňován do mozku při zvýšené zátěži nebo stresu.  Obecně platí, že čím více endorfinu se vyplaví, tím větší je prožitek.

U rekreačních sportovců jezdících na kole spíše jen nárazově může vyplavený endorfin působit stejně jako droga a navodit silný pocit euforie. Cyklisté, kteří trénují pravidelně, jsou na přísun endorfinu navyklí, a tak se jeho účinek projevuje odlišně. Prožitek sice není tak intenzivní, ale jeho efekt je o to výraznější. U této skupiny sportovců se endorfin projevuje v momentě, kdy přichází únava, těžký dech a bolest nohou. Když už máte pocit, že budete muset zpomalit, endorfin se projeví a dodá vám tzv. „druhý dech“. Cítíte se, že můžete ve stejném tempu pokračovat celý den a máte ze svého pohybu opět radost. Zároveň se u této skupiny díky vyplaveným endorfinům projevuje pocit klidu po výkonu.

Takzvaná „závislost na sportu“ je právě závislostí na tomto pocitu klidu a pohody po fyzické zátěži. Endorfin je řazen mezi opioidy a jeho účinky se tedy dají přirovnat například k morfiu. Dostatek endorfinu výrazně snižuje riziko deprese

Zažijte pocit euforie s cyklistickým dresem EUPHORIC ELITE LADY od Holokolo.

Dopamin

Dalším hormonem, který se při sportu vyplavuje, je dopamin. Právě dopamin je spojován s aktivitami nezbytnými pro přežití, jako je například jídlo či rozmnožování, ale také pohyb.

Dopamin je odpovědný za přenos impulzů mezi nervovými buňkami v metabolických drahách, které mají na starosti pocit potěšení a odměny. V případě, že se blížíme svému cíli, začne se dopamin vylučovat předčasně, a tak dokážeme zrychlit i v momentě, kdy už jsme na pokraji sil. Pohyb stimuluje tvorbu tohoto hormonu a zároveň má dopamin vliv na plánování a řízení pohybu. Díky cyklistice se tedy celkově zlepší motorické schopnosti člověka.

Hladinu dopaminu lze navýšit také uměle, a to například kokainem nebo použitím amfetaminů, které navodí pocit euforie a navýší výkon i za cenu totálního vyčerpání organismu. Pokořování vlastních rekordů a vítězství na závodech vyvolává vyplavování dopaminu, což může způsobit stejnou závislost, jako například výše zmíněný kokain. Porušení dopaminových drah způsobuje například Parkinsonovu chorobu nebo schizofrenii. 

Probuďte v sobě radost z jízdy s dresem ALIVE ELITE LADY!

Serotonin

Jelikož je člověk tvor společenský, disponuje také touhou po uznání. Stačí si vzpomenout na pocit, když jste šli naposledy na kolo v dešti nebo chladném počasí a slyšeli jste díky tomu obdiv od svého okolí. Díky serotoninu se cítíme dobře a posiluje tak naše sebevědomí.

Serotonin má na starosti zlepšení nálady, snížení pocitu deprese a úzkosti. V případě, že se člověk potýká v běžném životě například s agresí a nervozitou, může díky cyklistice tyto stavy zmírnit. Snížení pocitu deprese vycházející z vyplavování serotoninu lze přirovnat k přírodnímu antidepresivu, jelikož chemická antidepresiva mají za účel zabránit tělu odbourávání právě tohoto hormonu. 

Staňte se hvězdou na kole s dresem CONFIDENT ELITE a užijte si pocit sebevědomí.

 

Oxytocin

Oxytocin, neboli hormon lásky a důvěry, se vyplavuje primárně při intimních chvílích s partnerem. Jeho tvorbu lze ale podpořit také tělesným kontaktem při sportu.

V případě cyklistiky se největší nával oxytocinu dostaví v cíli, když vyhrajete závod a v cílové rovince si „plácnete“ s okolními fanoušky nebo obejmete týmové kolegy, trenéra nebo partnera v cíli. Vyplavený oxytocin způsobí zlidnění a regeneraci mysli i těla, sníží nervozitu a stres. Zároveň tento hormon snižuje chuť k jídlu, z tohoto důvodu nemáte po dokončení jakkoliv dlouhého závodu ani pocit hladu. Zvýšená hladina oxytocinu může způsobit také negativní pocity závisti a agrese vůči někomu, s kým vás oxytocinové pouto nespojuje. 

Hormony vyplavující se při sportu mají stejné funkce jako mnoho drog a dopingových látek. Například anabolické steroidy, speciálně testosteron, byl dříve používán profesionálními cyklisty.

Tento hormon napomáhá spalování tuků, zlepšuje výbušnost a podporuje regeneraci. Přestože jde o mužský hormon, lze jeho produkci vyvolat vysokou zátěží také u žen.

Dresy PASSIONATE ELITE potěší všechny vášnivé cyklisty. 

 

Díky cyklistice se tedy budete cítit šťastní, předejdete depresím a jiným psychickým onemocněním. Vybudovat si závislost na cyklistice není díky vyplavovaným hormonům nic náročného, nicméně pozitivní účinky sportu jistě přebijí těchto pár negativ.