Kolo a hubnutí: Jak často a rychle jezdit, aby šla kila dolů?

Tagy:
Kolo a hubnutí: Jak často a rychle jezdit, aby šla kila dolů? >

Je možné zhubnout jízdou na kole? Jak docílit toho, aby bylo hubnutí efektivní a je možné dosáhnout stejného efektu, jako například u běhu? Otázek spojených s hubnutím při jízdě na kole je mnoho, a tak je čas se na toto téma podívat. 

Cyklistika je obecně považována za sport, při kterém se přebytečná kila neshazují nejlépe. Většinou je to z důvodu, že je jízda na kole moc pomalá, nebo naopak příliš rychlá. Člověk, který se intenzitou jízdy na kole nezabývá, do kopce jede, co musí síly stačí, a z kopce se sveze bez jediného šlápnutí, nejspíše příliš nezhubne. Jak tedy postupovat, aby i cyklistika měla vliv na vaši vysněnou postavu, si povíme v tomto článku. 

Jak často jezdit?

Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Čím častěji na kolo vyjedete, tím lépe pro své tělo uděláte. Pokud vyrazíte každý den na kolo alespoň na jednu hodinu, bude se vám hubnout lépe, než když vyjedete jednou týdně na pět hodin a budete se dávat celý týden dohromady. Není vhodné jezdit kratší dobu než jednu hodinu, protože k efektivnímu spalování tuků dochází až po 20 minutách aktivity. 

K efektivnímu spalování tuků dochází až po 20 minutách aktivity. 

Nejlepším řešením, jak si vybudovat návyk k pravidelnému sportu, je naučit se jezdit na kole do práce. Ze začátku vám může být brzké vstávání nepříjemné. Pokud nepatříte mezi ranní ptáčata, můžete do práce vyrazit vlakem a odpoledne se domů dopravit na kole. Nicméně, jakmile si na tento režim zvyknete, bude pro vás ranní aktivita příjemným probuzením. 

Jednou z možností, jak hubnutí urychlit, je přichystat si snídani s sebou a do práce dojet na kole na lačno. V tomto případě tělo nedisponuje nahromaděným cukrem, a tak začne potřebnou energii brát rovnou z tuků

Jak rychle jezdit? 

U cyklistiky, stejně jako u žádné jiné aktivity, neplatí, že čím rychleji jedete, tím více tuku spálíte. Ideální intenzitou pro hubnutí tuků je jízda v takzvaném „aerobním režimu“. 

Nejlepší možností, jak určit potřebnou intenzitu, je hlídání tepové frekvence pomocí monitoru srdečního tepu. Ideální intenzitu potřebnou pro spalování tuků určíte tak, že si změříte vaši maximální srdeční frekvenci a budete se držet kolem 40-70 % vašeho maxima. Pokud je tedy váš maximální tep 200 tepů za minutu, je vhodné udržovat intenzitu v rozmezí 80 až 140 tepů za minutu. Pokud ale tento měřič nemáte, není nutné jej hned shánět. Stačí se řídit pravidlem, že se při své aktivitě musíte zadýchat, nicméně i při jízdě do kopce je potřeba, abyste dokázali mluvit. 

Ideální intenzitu potřebnou pro spalování tuků určíte tak, že si změříte vaši maximální srdeční frekvenci a budete se držet kolem 40-70 % vašeho maxima.

Právě z důvodu, že vaše intenzita nesmí být tak vysoká, aby vás omezovala v mluvení, není vhodné jezdit do prudkých kopců. Pokud jedete rychleji, nedoje k hubnutí tuků, pouze se bude spotřebovávat zásoba cukrů a dojde k rychlejší únavě

Nyní se dostáváme k důvodu, proč je cyklistika lepší na hubnutí v případě, že se sportem teprve začínáte. Pouze málokdo, kdo se rozhodl zhubnout pomocí sportu, dokáže běžet více než 20 minut a ještě si u toho povídat. Pokud se vám například kvůli horšímu počasí nechce vyrazit na kolo, je lepší místo běhu zařadit rychlejší procházku, inline brusle nebo plavání. 

Jak hubnutí podpořit?

Protože je cyklistika sport zaměřující se pouze na posílení nohou, je vhodné ji doplnit také posilováním. Není třeba posilovat nohy, lepší je se zaměřit na části těla, které jsou na kole nevyužité. Díky tomu si vaše nohy odpočinou a další den můžete zase vyrazit na kolo, aniž by došlo k vynechání aktivity.  

Aby vaše snaha přinesla vytoužený výsledek, nezapomínejte ani na úpravu jídelníčku. Pokud přijedete z kola a hned sníte celou čokoládu, nejspíše k žádné změně vaší postavy nikdy nedojde (leda v případě, že jste celý den jedli málo váš kalorický příjem by i přes snězenou tabulku čokolády zůstal v deficitu). 

Aby vaše snaha přinesla vytoužený výsledek, nezapomínejte ani na úpravu jídelníčku.

Existuje mnoho mobilních aplikací, které vám pomohou s počítáním vydaných nebo přijatých kalorií a budete mít tak svůj progres pod kontrolou. Pokud si nevíte rady, jak se stravovat, doporučuji přečíst si tento článek, který se právě stravou při sportu zabývá.

Pokud tedy chcete začít sportovat za účelem zhubnout, je pro vás cyklistika ideálním sportem (nejlépe v kombinaci s posilováním). Vše ale závisí na vašem životním stylu a hodina denně strávená na kole vás rozhodně nezachrání. Zkuste tedy místo výtahu či eskalátoru použít schody, večer místo sezení u televize si roztáhnout podložku a protáhnout se a pokud jste najezení a přesto vás honí mlsná, místo chipsů k filmu vyzkoušejte nakrájenou zeleninu. Časem si na tyto malé změny zvyknete a budete se cítit zdravější a plní energie.