Michal Procner – Moje cesta k profesionální cyklistice

Tagy:
Michal Procner – Moje cesta k profesionální cyklistice>

Ahoj cyklisti! Jmenuju se Michal Procner a pocházím z Hornej Vsi u Kremnice. Už od ranného dětství se věnuju sportu. Ve svém sportovním životě mi nejvíc učarovala cyklistika, běžecké lyžování a kondiční posilování.  

ZAČÁTKY SPORTOVNÍ KARIÉRY 

Protože pocházím z blízkosti města Kremnica, kde asi každý začínal s běžeckým lyžováním, nebylo to jiné ani v mém případě. S běžeckým lyžováním jsem začal ve 13 letech, což mi dalo výborný a všestranný sportovní základ. V dorosteneckých kategoriích jsem se stal dokonce i mistrem Slovenské republiky, takže moje kondice byla už od dětství na výborné úrovni. V rámci letní přípravy jsme do tréninkového procesu zařazovali také kolo, na kterém jsem vždy vynikal.

LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT

Ještě o mnoho dříve, než jsem poznal svoji manželku, jsem se velmi intenzívně ve 14. roce života zamiloval do ženy jménem cyklistika. Jak jsem už v úvodu naznačil, jako běžci na lyžích jsme v rámci kondiční přípravy často využívali kolo. Můj otec byl také náruživým cyklistou, který se pravidelně zúčastňoval závodů. Párkrát mě vzal na výjezd se svojí partičkou, a odhalil, že moje kondice je na celkem slušné úrovni a tak mě přihlásil na první závody. Ve 14 letech jsem absolvoval svůj první MTB maraton v Dubnici nad Váhom, kde jsem jako „bažant“ mezi seniory obsadil na krátké trati 14. místo. Tento výsledek nastartoval myšlenku odejít z běžeckého lyžování a věnovat se dál cyklistice na vyšší úrovni. 

VYHLEDÁVÁNÍ TALENTŮ

V té době vznikla na Slovensku soutěž základních škol, která se nazývala Národní cyklistická soutěž Antona Tkáča. Pravda, vyhrát oblastní kolo nebyl pro mě žádný problém, a tak jsem postoupil do celoslovenského kola soutěže, kde jsem obsadil 4. místo. Protože jsem však rok narození 1990, tak celoslovenské kolo vyhrál náš legendární cyklista Peťo Sagan. 

 „PŘIČUCHNUTÍ“ K VELKÉ CYKLISTICE

V roce 2006 vznikl v Žiari nad Hronom cyklistický klub, kam jsem nastoupil v kategorii kadet a tam jsem už opravdu začal dělat cyklistiku na vysoké úrovni. Na výborném všeobecném základě z běžeckého lyžování se dalo dobře stavět a výkonnost postupovala   mílovými kroky. Hned v prvním roce působení v silniční cyklistice jsem se dostal do reprezentačního výběru Slovenské republiky, kde už v té době byl lídrem a „mazákem“ Peťo Sagan.  

TŘI ROKY NA VÝSLUNÍ

Po absolvování kadetské kategorie a přechodu k juniorům jsem si vybudoval stabilní výkonnost, přičemž jsem byl členem reprezentačního družstva a pravidelně jsem se umísťoval v TOP 3 Slovenského poháru. Husarský kousek se mi podařil v roce 2008, když moje výkonnost dosahovala vrcholu a týden po tom, kdy se stal Peter Sagan mistrem světa v MTB XC, jsem ho dokázal porazit v časovce jednotlivců na silnici, přičemž jsem se tehdy stal v této disciplíně mistrem Slovenska. Rok 2008 byl pro mě nejlepší, neztratil jsem se ani v závodech světového a evropského poháru, na evrópském poháru se mi podařilo umístit i v TOP 10. Na mistrovství světa jsem tehdy obsadil 50. místo, což bylo na naše podmínky vynikající.

PŘECHOD DO MUŽŮ A PÁD NA DNO 

Na základě výborných výsledků v juniorech jsem nastoupil do DUKLY Trenčín. Na jarním soustředění jsem se necítil dobře a moje výkonnost jako kdyby ze dne na den úplně zmizela. Protože se to nelepšilo, následovala lékařská vyšetření, při nichž mi diagnostikovali překonanou mononukleózu a gilbertovu nemoc, přičemž mi doporučili aspoň roční pauzu od závodění. Samozřejmě „jsem si dal říct“ a  už za měsíc jsem zkoušel závodit na amatérské akci, kde jsem to dal do TOP 3. To však nebylo rozumné řešení, protože znova následoval pád. Výkonnost se mi nedařilo zastabilizovat, bylo mi 19 roků a byl nejvyšší čas smířit se s tím, že profesionálně to dál nepůjde. 

NASTAL ČAS POSUNOUT SE DÁL

Určitou dobu bylo těžké se s tím vyrovnat, ale naskytla se ta správná cesta. Nastoupil jsem do zaměstnání, ve kterém působím až dodnes. Při zaměstnání jsem získal Bc. stupeň vzdělání se zaměřením na tělovýchovu. Dokonce jsem 4 roky působil také jako tréner mládeže, když jsem vychoval i dva mistry Slovenské republiky v disciplíně časovka jednotlivců. 

HAPPY END

V současnosti žiju uspořádaným rodinným životem a cyklistice se věnuju na vysoké úrovni i   nadále. Mám vlastní projekt, kde mám pod sebou svěřence, kterým pomáhám v tréninkovém procesu. Organizuju také malou cyklistickou ligu a sám ještě úspěšně závodím v kategorii masters A v horské i silniční cyklistice. 

 SPOLUPRÁCE S HOLOKOLO

Před sezonou jsem si na netu prohlížel kvalitní oblečení, a tak jsem klikl na stránku holokolo.sk, kde jsem kromě super oblečení našel taky „inzerát“, že se hledají blogeři pro nadějný blog k webové stránce. Protože mám potřebné zkušenosti, neváhal jsem a přihlásil se, protože bych do blogu rád příležitostně přispíval svými články, do nichž se budu snažit dostat  zajímavý obsah. Věřím tedy, že se vám budou moje příspěvky líbit. Sportu zdar.