9 tipů nezbytného oblečení pro horské cyklisty

Tagy:
9 tipů nezbytného oblečení pro horské cyklisty>

Některé oblečení dělá horskou cyklistiku příjemnější. U sportu, při kterém sedíme ve stejné poloze a pohybujeme se stejným způsobem často hodiny, je pohodlí nejvyšší prioritou. Tady je našich 9 nejlepších položek, bez kterých bychom se v MTB neobešli.

 

  1. Elastické šortky s vložkou 

Kvalitní pár lycrových šortek s vložkou je doslova záchranou života nebo záchranou zadku, ať se na to díváte, jak chcete. Osobně odporučuju nosit krátké kalhoty se šlemi pod klasické volné kraťasy. Je to proto, že tyto kalhoty mají zpravidla lepší cyklovložku v porovnání s boxerkami s cyklovložkou a díky šlím sedí na místě tak, jak mají. A můžete je samozřejmě využít i na silničním nebo gravel biku.

Vložka je v podstatě kousek výplně umístěný v oblasti, kde se vaše tělo potkává se sedlem. Lycrové šortky s vložkou jsou všeobecně rychleschnoucí a mají antibakteriální vlastnosti, které jsou potřebné při dlouhých hodinách v sedle. Tvar a tloušťka bude záviset na osobních preferencích, můžeme jen doporučit, ať nešetříte výdaji v této oblasti, nebudete litovat.

 

  1. MTB šortky

Šortky na MTB jsou dodávané v různých tvarech a materiálech určených na různé disciplíny jezdění. Kraťasy na XC jsou obyčejně lehčí a mají kratší déĺku. Trail šortky jsou delší a obyčejně mají víc funkcí a nakonec downhillové kraťasy, které jsou těžší a vyrobené z hrubšího materiálu, aby odolaly nárazům a chránily vás.

Na běžné jezdění doporučujeme koupit šortky na horská kola, které nemají šev v oblasti rozkroku, aby se zabránilo tření, a které jsou dobře odvětrané. Na běžné trailové jezdění byste měli vyhledat šortky, které končí těsně pod kolenem, aby odpovídaly vašim kolenním chráničům a poskytovaly další ochranu. Dobrým výběrem budou i šortky, které jsou v zadní části nebo v pase pružné a umožní vám tak pohodlně se dostat do cyklistické polohy.

 

  1. Dres 

Dresy specifické na MTB mají švy na správných místech a střih navržený na všeobecnou jízdní pozici a proto zabraňují tření a odřeninám, které by vám mohly způsobit. Dresy vyhovují danému účelu a často poskytují další funkce jako například kapsy nebo utěrku brýlí.

Existuje velké množství různých dresů, od vzdušnějších dresů přes dresy s vícero vrstvami a se zipem, až po merino trička vhodná na vrstvení. Doporučujeme mít v šatníku tenký dres a silnější základní vrstvu merino, abyste mohli oblečení kombinovat a vrstvit.

 

  1. Chrániče na kolena

Chrániče na kolena jsou v dnešní době na trailech běžné a  nabídka výběru je astronomická. Při každodenním trailovém jezdění vám doporučujeme hledat chrániče, ve kterých se vám bude lehčeji šlapat do pedálů, ale zároveň vás ochrání při pádu.

Podívejte se na chrániče, které obsahují materiál D3O. Tyto chrániče budou mimořádně pružné, ale zároveň dostatečně pevné, aby vás chránily i při pádu na kameny. Při nákupu zkontrolujte, jestli zůstávají chrániče při pohybu pevně na svém místě a nesklouzávají vám ke kotníkům.

 

  1. Bunda

Nepromokavévoděodolné cyklistické bundy jsou navržené tak, aby co nejlépe seděly, byly delší v oblasti zadního lemu a na rukávech, aby se přizpůsobily poloze, když se natáhnete na řídítka nebo budete na biku sjezdovat. 

Opět platí, že také v tomto segmentu hrají roli finance, čím prodyšnější bundu si můžete dovolit, tím méně potu, vlhkosti a různého nepořádku budete na sobě mít. Také se nám líbí bundy s dostatečně velkou kapucou, která se vejde na přilbu (měla by se také schovat), a taktéž vždy hledáme nepromokavé zipy, které zastaví průnik případného silnějšího deště.

 

  1. Rukavice

Rukavice nejsou určené jen na to, aby udržely vaše ruce v teple, ale také aby vám poskytly lepší držení na řídítkách a brzdových pákách a navíc cennou ochranu při pádu. Také se nám líbí rukavice, které nám umožňují používat mobilní telefon bez toho, abychom si je museli  sundat - jak jinak zveřejníme příspěvek v polovině jízdy na Instagramu? :)

     7. Brýle 

Ochrana očí je věc, která s sebou vždy přináší smíšené názory. Někdo rád nosí brýle, jen když jede z kopce, zatímco jiní nejradši nosí brýle během celé jízdy.

Ať už si zvolíte cokoli, ochrana očí před nízkými větvemi nebo odletující špínou je dobrý nápad. Já osobně preferuju čiré čočky, protože jsou všestrannější na použití za každých světelných podmínek v porovnání s tónovanými. Pokud se rozhodnete obstarat si nějaké brýle, za rozumnou cenu si je můžete koupit s vyměnitelnými skly, takže si je můžete přizpůsobit za slunečných dní, nebo si je upravit na tmavé dny či na jízdu v lese. Více o správném výběru najdete v blogu Katky 3 TIPY PŘI NÁKUPU CYKLISTICKÝCH BRÝLÍ.

 

  1. Tretry 

Tretry na horská kola  jsou obvykle tužší než běžné tenisky, také budou často opatřené SPD podrážkami, díky čemuž snadněji udržíte své nohy na pedálech. Ať už jezdíte bez SPD pedálů, je víc než pravděpodobné, že už máte obuté speciální boty na horskou cyklistiku s “malými špuntíky“ na podrážce. Pro ty z vás, kdo jezdíte „flaty“ (pedály bez SPD), bychom určitě doporučili obstarat si nějakou speciální obuv s tužší podrážkou (pomáhá rovnoměrně rozložit sílu) a přinavá gumová směs podrážky okamžitě zlepší vaše jezdění.

     9. Přilba

V neposlední řadě – dobrá MTB přilba je základ! Je z čeho vybírat, včetně základních modelů přileb s nezbytnými vlastnostmi až po dražší kousky s technologií MIPS a plně nastavitelným vnitřkem. K dispozici jsou taky novější možnosti s odnímatelnými díly brady, které poskytují větší ochranu. 

Brázdění po svém oblíbeném trailu je především o hledání dobrodružství, poznávaní světa okolo sebe a zábavě. Neuškodí však přitom dobře vypadat. Existuje mnoho a skvělých možností MTB oblečení, které je vysoce funkční a nabité svěžím stylem. Proto vybírejte svoje  oblečení zodpovedně, hlavně aby odpovídalo vašemu vlastnímu stylu jízdy a podle předpokládaného využití.