Premýšlíte o koupi MTB? Tady jsou pro vás tipy!

Tagy:
Premýšlíte o koupi MTB? Tady jsou pro vás tipy!>

Vzhledem k nepřebernému množství nabízených možností k nákupu horského kola může se tento proces jevit jako komplikovaný. Kola, některá s odpružením, jiná bez něho, různé velikosti kol a materiály rámu, a k tomu je třeba vzít do úvahy různé jízdní styly. Tak pro jaký se rozhodnout?

Horská cyklistika se od prvních sériově vyráběných horských kol v 80. letech dramaticky vyvinula. Dnešní horská kola jsou neuvěritelné stroje, které jsou zkonstruované pro požitek z jízdy a zábavu na všech možných typech tras. Když chcete ze svého budgetu vytěžit maximum, je důležité porozumět základům designu horských kol, popřemýšlet o vlastním jízdním stylu, schopnostech, a také o tom, na jakých tratích budete pravděpodobně trávit většinu času. Když už se rozhodnete pro ten správný typ horského kola, je dobré zvážit ještě množství dalších faktorů od ceny až po jednotlivé komponenty, které tvoří vaše kolo.

Snažíte se zjistit, jaké horské kolo je pro vás vhodné? Tady jsou základní tipy, jak k tomu přistoupit:

Typ kola: Různý styl jízdy vyžaduje různý typ kola, takže je užitečné v první řadě zvážit, kde a jak plánujete jezdit.

Klíčové vlastnosti: Základem je odpružení, velikost kol, materiály rámu, řazení a brzdy.

Pohodlí: V neposlední řadě se ujistěte, že vám kolo dobře sedí. Nejlépe je vyzkoušet kolo osobně v obchodu nebo si ho jednoduše vypůjčit.

TYPY HORSKÝCH KOL

 

TRAIL BIKE

Trailové jezdění je pravděpodobně nejběžnější styl horské cyklistiky, protože tato kategorie není založená na nějakém konkrétním typu závodění. Pokud máte zájem sejít se s přáteli na místní trati a jezdit v kombinaci stoupání - sjezdy, potom je to tento styl pro vás vhodný. Kola v této kategorii kladou stejný důraz na zábavu, efektivnost a rozumnou celkovou hmotnost. Samozřejmě k trailovým bikům nezapomínejte i na pořádnou výbavu. Ať už batoh na dlouhé výjezdy, do kterého dostanete všechno potřebné, nebo pohodlné cyklooblečení v podobě trailových šortek a volného dresu.

Parametry: 

  • Trailová kola jsou dodávaná s 27,5 “ nebo 29“ koly. Odpružení může být od 120 mm do 150 mm zdvihu (přední a zadní).
  • Geometrie trailových kol mají typické „neutrální“ hlavové úhly (66 ° nebo 68 °), liší se však podle různých jízdních stylů.
  • Pneumatiky na trailových kolech dosahují rovnováhy mezi odolností, trakcí a efektivitou valivého odporu.

(Pozn. Hlavový úhel je úhel, který tvoří hlavová trubka se zemí. Strmější úhel hlavové trubky všeobecně naznačuje, že se bude kolo otáčet rychleji, bude živější a lépe stoupat. Nižší úhel všeobecně naznačuje, že kolo poskytne lepší stabilitu při vysokých rychlostech, ale současně nebude ideální při stoupání.)

 

CROSS COUNTRY (XC) KOLA

XC horská kola jsou vyrobená pro jezdce, pro něž je nejvyšší prioritou výkonnost při šlapání. Jedná se o stroje na drcení do kopce, které jsou vyšlechtěné na vytrvalost a efektivnost. Geometrie crossových kol se nejvíc podobá silničním kolům. Zaměření na efektivitu a lehkou váhu se neobejde bez kompromisů. XC horská kola jsou vynikající pro jezdce, kteří se chystají šlapat dlouhé kilometry, a pro ty, kteří upřednostňují stoupání před sjezdy. XC jezdci dávají přednost dokonalému přenosu energie a síly, který zprostředkují pevné tretry určené k horské cyklistice s kvalitní a pevnou podrážkou, jež vás také dostatečně ochrání při přejezdech přes náročnější kamenitý terén.

Parametry:

  • Moderní XC kola používají největší velikost kol horských bicyklů – 29“
  • Ultralehká konstrukce se zdvihem 120 mm nebo i méně, jedná se o nejlehčí horská kola vůbec.
  • V této kategorii mohou být v některých případech preferované hardtaily („pevňák“ - jen s předním odpružením).
  • Delší rozvory kol, strmé hlavové úhly (69 ° nebo strmější), a stejně tak delší představce dávají jezdcům možnost efektivněji vystoupat do kopců.
  • Je pravděpodobné, že pneumatiky na těchto kolech budou mít spíš sníženou hmotnost, účinnost a rychlejší valivý odpor, než trakci, kontrolu nebo životnost.

 

ALL MOUNTAIN NEBO ENDURO KOLA

Tuto kategorii bychom mohli nazvat urostlým bratrem trailového kola. All-mountain „bajky“ jsou určené pro závody zvané „Enduro“, při kterých je nutné vyšlápnout na vrchol kopce, ale měřené jsou jen sjezdové úseky. All-mountain nebo enduro horské kolo je perfektní kombinace, pokud jste ochotní se pořádně opřít do pedálů, ale ve skutečnosti se nejvíc těšíte na pořádný sjezd s technickými prvky. Enduro bike je vhodný také pro jezdce, kteří chtějí vynechat šlapání a projet si pár kol v bikeparku nebo v nějakém terénu přístupném lanovkou.

Parametry:

  • Enduro biky se dodávají s 27,5 “ nebo 29“ koly, nebo dokonce se smíšenými velikostmi s 29 “ vpředu a 27,5” vzadu.
  • All-mountain biky mají o něco vyšší zdvihy předního odpružení než trailová kola, v rozmezí od 140 mm do 180 mm.
  • Geometrie výrazně upřednostňuje sjezdování před šlapáním do kopce. Hlavové úhly se pohybují v rozmezí 65 ° - 67 ° 
  • Dlouhý rozvor, nižší střed a nižší hlavový úhel jsou klíčovými prvky, kdy se mluví o moderní geometrii all mountain / enduro kola.
  • Pneumatiky všech těchto kol upřednostňují agresivní špunty na zatáčení a trakci, protože důležitou součástí jízdy je udržení kola na trati ve vysoké rychlosti.

 

SJEZDOVÉ A FREERIDOVÉ „SPECIÁLY“

Sjezdová kola jsou určená do strmého, drsného terénu, do vysokých rychlostí, na velké dropy a skoky. S těmito koly obvykle hledáte jinou cestu, než jak se dostat na začátek tratě, ať už je to pěšky, nebo pomocí lanovky. S těmito koly jste jednoduše nucení jet směrem dolů. Když nemáte ani zdaleka zájem šlapat do kopce, ale chcete se předvést v bikeparku, proletět trať ve vysokých rychlostech a zdolávat technicky náročný terén, je sjezdové kolo právě to, co hledáte. Ke sjezdovým kolům samozřejmě patří taky ochrana těla a končetin, tzn. když si pořídíte sjezdový bicykl, je nutné si před jeho nákupem pořídit chrániče, které vám přesně padnou a k tomu ideálně taky integrální přilbu.

Parametry:

  • Přední odpružení se 170 mm až 200 mm zdvihem (většinou s vidlicemi se dvěma korunami) a zadní odpružení se 180 mm až 250 mm zdvihem, tyto parametry připomínají něco, co byste mohli najít na krosových motorkách.
  • Tato kola jsou velmi nízko položená (sklon hlavy méně než 65 °) a mají velmi nízké těžiště, abyste si byli jistí ve strmém terénu a v agresivních klopenkách a zákrutách.
  • Pneumatiky na sjezdových kolech jsou zaměřené na trakci a odolnost.

DRUHY HORSKÝCH KOL

 

Hardtail: Tato kola mají vpředu odpruženou vidlici, která pomáhá tlumit nárazy na přední kolo, ale zadní část kola nemá odpružení. Hardtaily jsou obvykle lacinější než celoodpružená kola a mají méně pohyblivých částí (což se často projeví v menší údržbě). Většina hardtailů má schopnost uzamknout přední vidlici, když to vyžaduje situace a například při šlapání do kopce.

XC jezdci se obvykle přiklánějí k hardtailům, protože tato kola umožňují přímý přenos síly mezi pedálem a zadní pneumatikou. Nižší náklady a snazší údržba z nich dělají solidní volbu pro každého, kdo se chce začít věnovat horské cyklistice.

Celoodpružená kola: Existuje mnoho variací celoodpružených kol, ale všeobecná myšlenka je, že přední vidlice a zadní odpružení absorbují nárazy terénu. Tato vlastnost drasticky snižuje dopad na jezdce, zvyšuje trakci a umožňuje shovívavější a příjemnější jízdu.

Celoodpružený bicykl může absorbovat množství terénních nerovností, ale kolo se taky může až moc „rozhoupat“ a při stoupání do kopce ztratíte část přenosu energie. Výsledkem je, že většina typů celoodpružených kol má schopnost uzamknout přední a zadní odpružení a nabízí tak lepší přenos síly a efektivnější šlapání do kopců.

Snadno se vám stane, že při porovnávání komponentů různých modelů horských kol strávíte spoustu času. Když ale zúžíte počet kandidátů a budete připravení zvolit si svůj další horský bicykl, je čas se trochu povozit. Vyzkoušení právě vybraného modelu je jediný způsob, jak získat pocit, jestli se vám na něm jezdí dobře a přesne vyhovuje Vašim požadavkům. Každá jedinečná kombinace geometrie, designu a stavby dává kolu různé vlastnosti, které vyhovují různým jezdcům. Najděte to, co vyhovuje právě vám.