JAK MI MÁ SEDĚT DRES?>

V mém blogu z loňského léta 5 TIPŮ NA VÝBĚR CYKLISTICKÉHO DRESU  jste se již dozvěděli potřebné informace o materiálech, designech a různých úpravách dresů. V tomto blogu bych se rád zaměřil spíše na střih dresu a na to, jak by vám měl sedět. Mnozí z vás se totiž ptají, proč jsou některé dresy přiléhavé a jiné volné a jaký střih zvolit.

Toto téma je dost rozsáhlé a proto jsem se rozhodla ho rozdělit do dvou blogů. Toto je první část.

SILNIČNÍ CYKLISTIKA

Střih silničního cyklistického dresu je optimalizovaný speciálně pro pozici, ve které jezdíte. Většina těchto dresů má prodloužená záda, která překrývají kříž.

Může se zdát, že přední část je příliš krátká. Je to proto, aby přebytečná látka nepřekážela  na břiše, když jste v předklonu a držíte řídítka.

Může se vám zdát, že vám ve stoji dres příliš těsně obepíná ramena. Zkuste se však znovu mírně předklonit a natáhnout ruce, jako byste drželi řídítka, abyste se o tom sami přesvědčili. Existuje mnoho dresů, které jsou takto střiženy záměrně.

Před nákupem dresu si samozřejmě promyslete, pro jaký typ cyklistiky ho budete používat. A nemyslím tím jen silniční, šotolinovou nebo horskou cyklistiku. Plánujete hlavně skupinové jízdy a zastávky v kavárnách a bufetech? V takovém případě se možná budete cítit pohodlněji v dresu volnějšího střihu. Pokud však plánujete trénovat a soutěžit, rozhodně zvolte přiléhavý aerodynamický střih.

 

Jaký silniční dres tedy potřebujete?

Když se zamyslíte nad střihem, funkčností a souvislostí s povětrnostními podmínkami, většina silničních dresů spadá do těchto čtyř podkategorií:

 

  1.     Rovný střih

Jedná se o pohodlný střih určený pro lehké nebo výletní jízdy. Ideální na víkendové vyjížďky do kavárny i na šotolinu nebo bikepacking. Doporučuji například pánský dres Castelli Classifica nebo dámský dres Sosio od Bianchi Milano.

Castelli Classifica

Tento dres vítězí v klasifikaci díky kombinaci čistého vzhledu a skvělého výkonu. Speciálně barvený materiál micro piqué přináší pohodlí a propracovanost v dresu, ve kterém budete rádi jezdit celý den.

Bianchi Milano Sosio Lady

Štýlový dámsky cyklistický dres so športovou kvetinovou potlačou. Vysoko elastické rukávy a bočné časti optimalizujú voľnosť pohybu. Vlhkosť sa rýchlo odvádza, takže zostanete po celú dobu jazdy v suchu.

2. Zúžený strih

Po anglicky sa táto kategória nazýva performance, čo znamená výkon alebo výkonnostný. Takéto dresy majú zúženehjší strih, čo znamená, že materiál sedí tesnejšie na tele, vďaka čomu uľahčuje výkon cyklistu. Ideálne na každodenný tréning alebo rýchle klubové jazdy. Na stránke Holokolo máme najširší výber práve z týchto dresov. Preto odporučím hneď niekoľko a výber bude potom na vás, podľa vášho vkusu a budgetu:

Santini Tono Freccia

Slim fit extra priedušný dres vyrobený z kombinácie ľahkých materiálov a s rukávmi strihanými laserom pre maximálny výkon. Ideálne pre dlhé horúce jazdy.

Alé Delta

Materiály a povrchové úpravy potvrzují dokonalé spojení vzhledu a výkonu řady PRR. Společnost Alé se snažila, aby byl dres ještě lehčí a výkonnější díky měkkému materiálu Microperforated, aniž by zapomněla na prodyšnost a odvod vlhkosti na rukávech a zádech. Tepelně spojená spodní část dresu a aerodynamické rukávy, které jsou řezané laserem, zajišťují, že vám dres dokonale padne.

Holokolo Frosted

Dres je vyrobený z pohodlného, přiléhavého materiálu, který odvádí pot a díky silikonovému lemu zůstává během jízdy perfektně na svém místě. Díky unisexovému střihu a vyztuženým zadním kapsám perfektně padne a unese všechny vaše jezdecké potřeby.

Alé Fiori Lady

Tento elegantní dres nosí profesionálové i amatéři po celém světě a právě díky jejich zpětné vazbě společnost Alé zdokonaluje materiály a střih. Je to krásná kombinace funkčnosti a vzhledu - s úžasným designem a technickými, lehkými materiály, které vás během jízdy udrží v pohodě a komfortu bez ohledu na to, jak náročný výkon podáte.

Santini Giada Maui Lady 

Dres klasického střihu s extra ventilačními bočními panely ze síťoviny. Má stylový vzor a vysoce reflexní detaily na zadní straně.

  1.     Aero střih

Aero nebo také race* střih ze všech nejaerodynamičtější, jak už název napovídá. Je velmi pravděpodobné, že budete mít pocit, že je vám tento dres příliš malý, že je špatně ušitý, příliš krátký nebo příliš úzký. Mnoho zákazníků nám vrátilo dresy tohoto střihu s tím, že jsme jim zřejmě omylem poslali dětské číslo :D

Volný materiál nebo přebytečná látka však vytváří aerodynamický odpor, takže čím je dres těsnější, tím je logicky aerodynamičtější. Aerodresy jsou obecně špičkové, protože mají speciální materiály a střihy. Pokud tedy plánujete závodit nebo sbírat výškové metry ve velkém, určitě si vyberte dres tohoto střihu. Také jezdci TT (TT = time-trial), tedy časovkáři, nosí extrémní aero dresy, které mají například strukturované rukávy, které zlepšují proudění vzduchu.

*Race = anglicky závod

 

Castelli Aero Race 6.0

Když výrobce Castelli v roce 2006 vytvořil první aerodynamický dres pro silniční závody, všichni si mysleli, že se u nich ve firmě zbláznili. Tehdy se aero střih používal pouze v triatlonu. V té době se profesionální oblečení řídilo jen regulací odvodu vlhkosti. Existovala představa, že Tour de France můžete vyhrát i v dresu, který je jen o málo víc než polyesterové tričko. Společnost Castelli nyní připravuje šestou zásadní revizi tohoto dresu. Každá generace je vzdušnější a lépe padne. Verze 6.0 je zatím nejvíc aero a současně jde o nejpohodlnější dres.

Sportful Bora Hansgrohe 2021 Bodyfit PRO Light a Tour de France Bomber

Navrženo a vyvinuto pro profesionální závody ve vysokých teplotách nebo v případech, kdy je potřeba maximální prodyšnost. Lehké, otevřené konstrukce nabízejí rychlé schnutí a vynikající odvod vlhkosti. Ergonomický střih je podpořený lehkou pružností materiálu.

Vynikající výsledky dosažené v aerodynamickém tunelu vedly k dalšímu vylepšení řady závodních dresů, které jsou ještě lehčí a pohodlnější.

Castelli Climber’s 2.0 Lady

Tento dres je určený do horkého počasí, umožňuje dostatečné proudění vzduchu přes přední stranu, rychle schne a na zadní straně blokuje více než 90 % UV záření. Skvělá volba pro dlouhé letní vyjížďky.

4. Dresy do špatného počasí a zimy

Pokud patříte k lidem, které od tréninku neodradí ani špatné počasí, určitě budete potřebovat dresy, které jsou zateplené a odolné proti povětrnostním vlivům.

Sportful Bora Hansgrohe 2021 Fiandre Light

Tento dres byl testovaný velmi zkušenými cyklisty a profesionály na vlámských silnicích.

V této nové verzi si dres Fiandre Light zachovává přední ochranu a odolnost proti mírnému dešti. Spodní část zadního dílu je delší, aby lépe kryla před deštěm a pohodlněji seděla. Konstrukce kolárku byla také vylepšena a byla věnována větší pozornost tvaru. Technologie NoRain umožňuje odvod potu a zároveň zabraňuje pronikání deště.

Pokud je to dost dobré pro Vlámsko, nemá tento dres pro nikoho žádná omezení.

Holokolo kolekce zimních dresů

Dres je vyrobený z příjemného, rychleschnoucího a prodyšného materiálu a zateplený fleecem. Silikonový elastický pás udržuje dres na místě a reflexní prvky zajišťují lepší viditelnost. Výhodou je také unisexový střih, lehký a spolehlivý zip, 3 velké zadní kapsy a precizní zpracování, které padne každému. Doporučeno pro teploty od 8 do 16 °C.

Alé Bullet Lady Winter 

Dres navržený speciálně pro intenzivní trénink, který je oblíbený pro svůj skvělý střih a zateplení. Má vynikající vodoodpudivé vlastnosti, ale zároveň zcela zachovává prodyšnost, zabraňuje pronikání vlhkosti a nečistot do vláken.