BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ: Proč, kde a jak začít?

Tagy:
BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ: Proč, kde a jak začít?>

Běžecké lyžování patří k mým oblíbeným zimním aktivitám. Ještě dřív než cyklistice jsem se soutěžně věnoval tomuto krásnému sportu. Dnes beru běžkování jako neodmyslitelnou součást zimní přípravy. Pokud vás zajímá, proč je běžecké lyžování TOP sportem v zimní přípravě cyklisty, chcete se dozvědět, kde a jak začít, a jak se na běžky správně obléct, jste na správné adrese.

V současnosti zažívá běžkování „BOOM“ 

V posledních letech pozoruju, že běžecké lyžování přitahuje stále více lidí. Běžecké školy praskají ve švech a taky tratě jsou plné běžců na lyžích různé úrovně. Myslím si, že k tomu výrazně přispěla pandemie kovidu, a mnoho sportovců zjistilo,  že na běžkách se dá rozvíjet fyzická kondice a přitom všem absolvujete krásnou trasu v srdci přírody, v čemž osobně vidím větší smysl, než například ve sjezdovém lyžovaní, kde se brousí jeden kopec nahoru – dolů a nejednou se ještě čeká v nekonečných frontách na vlek. 

Náročná disciplína

Běžecké lyžování právem patří k nejnáročnějším sportům na světě. Jedinci, kteří se tomuto sportu věnují profesionálně, vykazují neskutečné kondiční parametry. Živým příkladem je norský běžec na lyžích Bjorn Dahlie, který v časech své největší slávy dosahoval VO2max 96 ml/kg, což je z mého pohledu něco neskutečného. Pro porovnání - Lanci Armstrongovi v nejvyšší formě naměřili 84 ml/kg. 

Proč je tomu tak?  

Při běhu na lyžích zapojujeme široké spektrum svalových skupin, pochopitelně tedy i metabolismus (srdce, krevní oběh, plíce) musí pracovat na nejvyšší úrovni. Jednotlivé techniky běhu tedy od sportovce vyžadují výbornou kondici, dokonalou koordinaci pohybů a stabilitu na lyžích.

Jaké techniky známe?

Na běžkách se můžete pohybovat dvěma různými technikami a to „klasickou“, nebo „skejtovou“.

KLASICKÁ TECHNIKA – vychází pro lidské tělo z přirozenějšího pohybu (běh). Technika je vhodná pro úplné začátečníky. Klasická technika je dokonce vhodná i pro lidi, kteří disponují slabší kondicí, nebo nemají tak říkajíc žádnou, protože pokud nezvládnete na lyžích běžet, můžete se pohybovat krokem, což u skejtové techniky není možné.   

Potřebná výbava na klasiku – Na tento styl je potřebná speciální výbava. Lyže se šupinou, pásem, nebo je nutné aplikovat na skluznici stoupací vosk. Hůlky délky vaší výšky x 0,85 a boty s ohebným kotníkovým kĺoubem, nebo bez kĺoubu.

SKEJTOVÁ TECHNIKA – nebo taky zvaná bruslařská, je náročnější na kondici, stabilitu a taky koordinci pohybů. V současnosti je to však nejpopulárnější technika. U této techniky se na lyžích pohybujeme pomocí bruslařského pohybu, do kterého se přidává synchronizovaný pohyb paží. Když chcete rovnou začít se skejtem, určitě vám doporučuju navštívit nějakou lyžařskou školu, kde vás instruktoři nasměrují na tu správnou cestu. Pokud začínáte rovnou s  touto technikou, je nutné disponovat základní kondicí.  

Potřebná výbava na skejta – nutné jsou speciální lyže, které mají hladkou skluznici, hůlky jsou delší (vaše výška x 0,90), a boty mají fixovat kotníky.    

Kterou technikou je vhodné začít?

Pokud jste úplný amatér a na lyžích neovládáte ani základní postoj, určitě doporučuju klasickou techniku, která je přirozenější, přičemž si osvojíte pohybově jednodušší prvky a následný přechod do skejtu je potom snazší a plynulejší. Je ovšem možné začít i skejtem, ale tato cesta je složitější a těžší.

Pro cyklistu je nej skejt

Z hlediska efektivity tréninku je pro cyklistu vhodnější skejtová technika, protože při bruslařském pohybu nohou se zapojují stejné svalové skupiny, jako při jízdě na kole. 

A co oblečení?

Jedná se o zimní sport a když pořádně přituhne, je nutné být kvalitně oblečený. Podobně jako  při jízdě na kole v zimě je nutné vrstvit, přičemž takové oblékání je závislé na různých faktorech. Volte tedy oblečení vzhledem k intenzitě tréninku, povětrnostním podmínkám a individuálnímu pocitu na základě otužilosti, kterou disponujete. Osobně patřím k běžcům na lyžích, kteří běhají intenzivněji a sportovněji, trénuju v různém počasí, a proto se oblékám a vrstvím následovně:

  • Vrchní část těla:  spodní termo vrstva UYN evolutyon, jako termoizolační a ochrannou vrstvu využívám klubovou bundu, která je analogií bundy CASTELLI PERFETTO ROS s teplotním rozpětím od + 5 do +15 stupňů. Když mě čeká méně intenzivní trénink a teploty se pohybují okolo -10°C, volím jako druhou a třetí vrstvu bundu SANTINI VEGA XTREME.  
  • Spodní část těla: jako každý cyklista i já vlastním spoustu kvalitních zimních kalhot, které mají i cyklistickou vložku, ale na běžky je nepoužívám, protože při běhu na lyžích se potom cítím, jako bych měl mezi nohama plenku. Potkávám však mnoho cyklistů, kterým to vyhovuje a takto trénují. Osobně v tom problém nevidím, ale vrstvím taky spodní část těla, přičemž volím termo spodky, které mají neprofoukavou a nepremokavou membránu na citlivých partiích a taky na kolenou. Jako druhou vrstvu si oblékám elastické kompresní kalhoty bez membrány. Pokud mě čeká méně intenzivní trénink, nebo trénink v nepříznivém počasí, volím kalhoty, které mají membránu na celé přední straně a jsou méně kompresní a hrubší. Pak už spodky neoblékám. 
  • Ponožky – protože běhám v závodních botách, které jsou karbonové a na tepelný komfort se tady až tak důraz neklade, volím ponožky UYN BIKING AERO WINTER, ve kterých nemám problém a nepociťuju chlad ani při dlouhých, či méně intenzivních trénincích. 
  • Čepice – velmi důležitá je volba pokrývky hlavy, protože i když je to paradox, člověk ztrácí nejvíc tepla hlavou. Potkávám ale i „gurmány“, kteří běhají na lyžích bez čepice nebo jen v čelence, což je z mého pohledu nepředstavitelé. Přikrývku hlavy je třeba znovu zvolit vzhledem k intenzitě, ve které právě trénujete. Taky není dobré, když se vám hlava nadměrně zpotí, nebo je čepice příliš tenká. Při výběru čepice si dávejte pozor na to, aby měla po svém obvodu dostatečně silnou gumičku a abyste měli překryté celé uši. V minulosti se mi u nesprávné volby čepice stalo, že mi omrzly uši a trénink jsem musel předčasně ukončit.  
  • Rukavice – při pohybu na běžkách zapojujete i horní část těla, rukavice tedy nemusí být úplně do extrémní zimy, protože jsou ruce dostatečně prokrvené a pokud zvolíte extrémně silné rukavice, tak se vám ruce příliš zpotí + nebude se vám dobře manipulovat s poutky na hůlkách.

  • Šátek, nákrčník – tento doplněk oblečení je u tohoto sportu neodmyslitelnou součástí výstroje, protože ve sjezdech se podobně jako na biku pohybujeme i 50km rychlostí,  a když vám profoukne krk a sliznice, tak vás prochlazení nejspíš nemine. Navíc využití šátku nebo nákrčníku je víceúčelové a když se stane, že mi z nějakého důvodu fouká vítr po čepici, nasadím si ho tak, že mi překryje i krk a uši. 
  • Brýle – jsou u tohoto sportu nevyhnutelné a to z vícero důvodů. Ve slunečních dnech se sluneční paprsky od sněhu víc odrážejí, a proto je nutné si chránit zrak před UV zářením. V extrémně chladných dnech bez brýlí doslova cítíte, jak vám mrznou oči, což taky není příjemné. Když během tréninku sněží a fouká, tak bez brýlí je to tortura, protože při rychlosti, jakou se na běžkách pohybujete, se sněhové vločky změní na mikro jehličky, které způsobují štípání do očí a bez brýlí je v takovém počasí viditelnost doslova nulová. V tomto bodě je důležitá vhodná volba brýlí. Ideálně jsou to brýle s vyměnitelnými skly, ale pokud se vám nechce měnit skla v závislosti na počasí, doporučuju brýle s  fotochromatickými skly

Věřím, že se vám článek líbil a zpestříte si zimní přípravu i tímto nádherným sportem. Makejte a Sportu Zdar!