Cyklistika potmě>

Nedávno jsem četl článek o seznamu deseti věcí, které by měl stihnout aspoň jednou za život každý cyklista. Jednou z nich byla i jízda potmě. Jezdění potmě dokáže být vzrušující, zábavné, ale taky o mnoho nebezpečnější. V dnešním článku se podíváme na základní pravidla jízdy potmě a přidám i pár tipů, na co je dobré nezapomínat.

Kdo se bojí (tmy), nesmí do lesa

Noční jezdění po silnici je samo o sobě nebezpečnější než ve dne. Nemluvě o řidičích, z nichž si mnozí myslí, že cyklista na silnici nepatří. Proto se na tuto rozsáhlou problematiku zaměřuju okrajově níže a víc se jí budu věnovat v samostatném článku. 

Dnes má skoro každý doma víc než jedno kolo. Většinou je to kombinace silničního a horského. Pokud tedy uvažujete o jezdění potmě, horské kolo je podle mého názoru rozumnější volba. Tma u většiny lidí podněcuje tajemno a podvědomý strach, který může být paradoxně motivací zažít cyklistiku potmě. Takový adrenalin samozřejmě není pro každého. Ti odvážnější by však neměli zapomínat na několik základních pravidel. 

Už odmala nás učili, jak se máme chovat v lese. Potmě to platí několikanásobně víc. Se stmíváním se objevuje i různá zvěr, která vždycky nemusí být plachá, což znamená, že narůstá riziko střetu s bikerem. Vybírejte si tedy raději trasu, kterou dobře znáte a objevování neprobádaných území si nechejte na slunečné dny. Jezdit sám v lese potmě je určitě projevem velké frajeřiny, ale mít u sebe parťáka je projevem rozumu. Nikdy nevíte, jestli v lese nezabloudíte, nebo vás nezastihne kromě divočáka i nějaký technický problém. V takové chvíli je lepší nebýt na to sám. 

Povinná výbava

Ať už jezdíte potmě v zimě, nebo i během léta, teploty večer jsou většinou o něco nižší než ve dne. Správně zvolené oblečení dokáže zabezpečit komfort, a vy nebudete mít chuť zabalit to po pár kilometrech. Pravidlo, podle kterého se řídím při volbě správného oblečení v zimě je to, aby mi ze začátku jízdy bylo trošku chladno. Tělo se automaticky zahřeje po pár minutách a počátečný pocit chladu postupně zmizí. Může se to zdát jako nesmysl, ale v případě, že vám je už před jízdou pohodlně teplo, hrozí, že se během jízdy zbytečně zpotíte. Zimní kolekce HOLOKOLO nabízí kvalitní kousky, které vás ochrání před chladným počasím. Co se týká oblečení, nemůžu opomenout reflexní prvky, které zvyšujú bezpečnost hlavně potmě. 

Další součástí výbavy by mělo být nějaké základní nářadí na kolo. Na stránce Holokolo si vyberete z bohaté nabídky mini multiklíčů až po kvalitní servisní nářadí. Já osobně doporučuju vozit s sebou na každou jízdu multiklíč, který má aspoň nýtovačku na řetěz.

Světlům jsem se věnoval v předešlém článku, ale ještě připomínám, že je dobré mít v zásobě víc než jedno světlo, popřípadě nějaké náhradní baterie, když se světlo vybije. Bez světla se prakticky jezdit potmě nedá, a proto je správný výběr zárukou bezpečného návratu domů. Kvalitní světlo by mělo vydržet i v chladnějších podmínkách, a nemělo by se rychle vybít. To je hlavně případ laciných světel, které dokáže odstavit z provozu už trochu nižší teplota. To, kde je světlo umístěné, je stejně důležité. Přední světlo, které je bílé, se dává většinou na řídítka, popřípadě pod ně. Zadní světla, která svítí červeně, jsou ještě důležitější než ta přední, protože prostor za sebou kontrolujeme mnohem hůř než před sebou. Speciálně zadní světlo má být dobře viditelné, a dopuručuju přepnout na režim blikání, spíš než stálého svícení - je velmi důležité, aby vás včas zaregistrovali řidiči aut z dostatečné dálky.

Proč ne silnice?

Samozřejmě že ten kdo chce, ať klidně jezdí potmě i po silnicích. Sám jsem takovou jízdu párkrát zažil, ale bylo to spíš kvůli špatnému odhadu času stmívání a přecenění sil. Jízda trvala déle, než jsem předpokládal. Pokud však dojíždíte domů z práce na kole, jízdě potmě se nejspíš nevyhnete. V posledních měsících jsme zaznamenali mnoho zpráv o střetu auta s cyklistou, v několika případech bohužel s tragickými následky. Jako cyklisti budeme vždycky zranitelnějšími účastníky silničního provozu, než řidiči za volanty automobilů. Naše bezpečnost by proto měla být tím nejdůležitějším prvkem, na který je třeba myslet při každém nasednutí na kolo. Ať už na silnici, v lese, během dne nebo za tmy.

Několik tipů na noční jezdění

  1. Před každou jízdou si důkladně zkontrolujte kolo, abyste předešli technickým problémům.
  2. Mějte u sebe vždy plně nabitý mobilní telefon.
  3. Před každou jízdou oznamte někomu doma, kam přesně pojedete.
  4. Nezapomeňte na doplňování energie během jízdy.
  5. Užijte si to!