Zwift – skvělý pomocník v zimním období

Tagy:
Zwift – skvělý pomocník v zimním období>

Co je Zwift?

Zwift je něco jako počítačová hra, která vám umožní propojit smart trenažér s počítačem, tabletem, telefonem nebo smart televizorem. Umožní vám tak jezdit s dalšími cyklisty ve virtuálním prostředí, a tím pomůže zmírnit nudu spojenou se zimním obdobím.

Zwift nabízí kromě klasických jízd ve virtuálním světě také soutěžení s jiným jezdcem v závodech. Také můžete získat přístup k tréninkům navrženým profesionálními trénéry, které je možné absolvovat ve skupinách s jezdci, kteří trénují ve stejné intenzitě na základě procenta svého FTP*. 

*FTP - Functional Threshold Power, což znamená funkční prahový výkon. Definice je taková, že se jedná o maximální možný průměrný výkon, jaký je jezdec schopný jet po dobu jedné hodiny.

Kde můžete ve Zwiftu jezdit?

Na Zwiftu je k dispozici devět map: obrovská základní mapa Watopie, menší mapy v Londýně, New Yorku, Richmondu, Harrogate a Innsbrucku. V poslední době přibylo taky několik nových přírůstků do Zwift světů, přičemž trasy jsou teď k dispozici po Francii, Paříži a nejnověji na ostrovech Makuri.

Zatímco trasy Richmond a Innsbruck jsou kopiemi tratí ze silničních mistrovstí světa 2015 a 2018, Watopia je vymyšlený svět, který byl vytyčený někde na Šalamounových ostrovech. New York nabízí trasy vybudované většinou v Central Parku. Mapa Francie byla velmi očekávaným vydáním, protože obsahuje virtuální repliku obávaného Mont Ventoux, zatímco Paříž je pohodovou trasou slavného finálního okruhu závěrečné etapy Tour de France.

Společnost Zwift vydala v květnu novou mapu s názvem Makuri Islands s různými druhy silnic, včetně rovných a klikatých silnic, prašných cest a kostek, přičemž si jezdci mohou vychutnat zelená pole a lesy plné mystických tvorů, třešňových květů a chrámů.

Kolik Zwift stojí?

Není zadarmo. Zwift stojí 14,99 € měsíčně, ale odběr můžete kdykoli zrušit. Nemusíte se ani zavazovat - protože pro všechny nové členy je k dispozici sedmidenní bezplatná zkušební verze.

 

Jaké vybavení potřebujete na Zwift?

Je jasné, že když chcete používat Zwift, je třeba smart trenažér. Dobrou volbou trenažérů jsou značky jako Wahoo alebo Tacx. Tyto trenažéry mají  všeobecně přímý pohon, vestavěný měřič výkonu a variabilní odpor. Trenažéry změří váš výkon a potom tyto údaje odešlou do Zwiftu, aby poháněly vašeho virtuálního jezdce. Variabilní odpor na smart trenažérech vám taky umožní cítit se, jako kdybyste skutečně jezdili v online světě, takže pokud jedete do kopce na obrazovce, odpor se zvýší a když jedete z kopce, sníží se. Podrobnější informacie o smart trenažérech se dozvíte v dalším připravovaném článku.

 

Co se týká oblečení, pro indoor trénink doporučuju čím méně vrstev, tím lépe. Já osobně nosím klasické cyklo šortky s kvalitní vložkou, aby mě nebolel zadek. A jako další část setu pro indoor nosím lehké funkční tričko, které dobře odvádí pot. Protože se indoor trénink stává čím dál populárnější, některé značky už vyvinuly cyklo oblečení určené speciálně na trenažér. Jsou specifické tím, že jsou z velmi tenkých, lehkých a prodyšných materiálů. Například šortky mohou být i z 80 % vyrobené ze síťoviny, což zaručuje vynikající odvětrávání.

V rámci tréninku mezi čtyřmi stěnami se mnohem víc potíte, proto je vzdušné a lehké tričko  velmi výhodné. Kromě oblečení se jako další výbava pro indoor trénování používá taky speciální podložka pod trenažér, která nejenže pohlcuje pot, ale taky tlumí vibrace a hluk od trenažéru. Podložka je vhodná pomůcka hlavně do paneláků.

Nezapomeňte mít po ruce ručník, protože se zaručeně pořádně zapotíte a stékající pot do očí není úplně příjemný. No a v neposlední řade budete určitě potrebovat ventilátor.

Co všechno Zwift dokáže?

Pravděpodobně vás bude nejvíc zajímat workout mód ve Zwiftu a tzv. „group rides“.

V režimu group rides trénují všichni jezdci na stejné úrovni - na základě procenta jejich FTP. Samozřejmě že aplikace má charakter také sociální sítě, takže si můžete přidávat přátele, organizovat s nimi společné výjezdy. Další funkcí je výběr velkého množství tréninků. Můžete vyzkoušet FTP test, individuální tréninky na základě času nebo druhu cvičení.

Úplně samostatnou částí jsou závody. Ano! Na Zwiftu můžete závodit na různých akcích. Závody na Zwiftu jsou uveřejněné buď na obrazovce hlavní nabídky před spuštěním hry, nebo v její doprovodné aplikaci. Samozřejmě existují kategorie pro závody. Jsou založené na vašem FTP:

A: 4,0 w/kg FTP nebo vyšší

B: 3,2 w/kg až 4,0 w/kg FTP

C: 2,5 w/kg až 3,2 w/kg FTP

D: Méně než 2,5 w/kg FTP

Velkou novinkou je mistrovství světa ve Zwiftu, na němž se můžete zúčastnit úvodních etap a kvalifikovat se na e-mistrovství světa ve Zwiftu.

Osobně používám Zwift už třetí sezonu, právě v zimním období je to skvělý a zábavný pomocník, a způsob jak si udržet kondičku. Vyzkoušel jsem ve Zwiftu vícero závodů, soutěží, a tréninků. Zwift si zakládá i na prestiži, např. často se konají tréninky se známými cyklisty,  absolvoval jsem group ride společně s Mathieu van der Poelem.  V paměti mi taky utkvěla Tour de Zwift, kdy se musíte zúčastnit každého kola závodu, takže jsem zažil něco jako malou Tour de France. Přes zimu jsem na silničce nikdy nejezdil, nemám rád chladné počasí, jednoduše mi nevyhovuje. A právě díky Zwiftu jsem našel vhodnou alternativu k posilovně.