7 tipů jak neztratit motivaci k tréninku v přechodném období

Tagy:
7 tipů jak neztratit motivaci k tréninku v přechodném období>

Hlavní cyklistická sezóna je pomalu u konce. Teplé a pěkné dny začínají být minulostí a začíná se i dříve stmívat. Sám říkám měsíců pozdního podzimu a zimy temné období cyklisty“. Jak se motivovat do tréninku v přechodném období se dočtete v následujícím příspěvku.

V posledních letech mi období pozdního podzimu a zimy začalo jaksi vadit. Je to hlavně z toho důvodu, že zima bývá trochu jiná, než tomu bylo dříve. Namísto sněhu, slunce a mrazu nás často zaskočí sychravé počasí, mlha, déšť a dny či týdny, ve kterých si slunce můžeme jen představovat. Navíc nejbližší závody jsou v nedohlednu a motivace do tréninku se tak hledá o něco obtížnější. Jak motivaci povzbudiť?

1. Najděte si trénera

Pokud patříte k ambicióznější skupině cyklistů a pravidelně se účastníte závodů a cyklistických akcí, vyzkoušejte trenéra. Po sezóně máme tendenci zvolnit či sem tam vypustit trénink. Na určitou dobu to není špatná volba, ale pokud kolo odložíte úplně, věřte mi, že návrat do tréninku bude opravdu obtížný. Hobby závodníci mají navíc tendenci trénovat stále stejně a ve stejné intenzitě. Taková rutina během celého roku může být dost nuda. 

Zcela novou zkušeností a jiskrou pro vaši přípravu mohou být řízené tréninky pod vedením zkušeného trenéra, který vašemu plánu dodá smysl, což se rychle pozitivně odrazí na časovém managementu vašeho dne i na samotné výkonnosti.

2. Jezděte s parťákem nebo ve skupině

Pokud patříte k cyklistům, kteří nemají závodní ambice a trenéra nepotřebujete, tak je ideální přizvat na trénink podobně laděného parťáka nebo se přidat do skupiny cyklistů v podobné kondici. Delší vytrvalostní trénink vždy rychleji uběhne, když máte s kým prohodit pár slov. Při intenzivnějších trénincích si pak můžete dát nějakou výzvu nebo challenge, například kdo bude na kopci první. Určitě se tak více „hecnete“ než při individuální jízdě.

3. Vyzkoušejte segmenty na STRAVĚ

Moderní cyklistické aplikace nabízí opravdu skvělé funkce. Jednou z takových funkcí jsou segmenty v aplikaci Strava, které si můžete stáhnout do cyklocomputeru a jet na kole „live“. Tato appka pohltila i mě a nejednou jsem se už přichytil, že při intervalových trénincích po pípnutí segmentu jedu opravdu na maximum jako na závodě.

Pokud chci v rankingu porazit jiné cyklisty, tak i v takovém tréninku se do toho dokážu pořádně opřít. Myslím si, že i toto je jedna z možností, které vás mohou motivovat. Ovšem v přechodném období to se segmenty nepřehánějte, protože příprava není až tak o intervalovém tréninku. Ale sem tam není špatné do toho naplno šlápnout a užít si trénink na kole i takto. 

4. Kupte si něco nového

Další věcí, která dokáže potěšit a motivovat k tréninku, je koupě nových kousků na kolo. Ať už investujete do samotné výbavy nebo oblečení, tak vždy se na nejbližší vyjížďky budete těšit. Třeba já jsem si v poslední době z Holokolo objednal pár zajímavých kousků oblečení, které zároveň i testuji, a to mě motivuje vyrazit i do náročnějších horších podmínek.

5. Vyhněte se stereotypu

Ideální je vlastnit více druhů kol určené pro různé styly jízdy. Popřípadě se vyplatí střídat více sportovních aktivit. Takto si můžete každý den zajezdit nebo zatrénovat něco jiného a vaše příprava nabere nový směr. Zkuste to vyzkoušet tak, že jeden den vyrazíte na kole na cestu, další den do terénu, popřípadě na gravel. Potom si zaběhejte nebo zacvičte v posilovně. Při všech outdoorových aktivitách se snažte zachovat si pestrost tras a neopakujte každý den stejnou cestu.

6. Vyzkoušejte cyklo – gastro – turistiku

Pokud jste ještě nevyzkoušeli tuto disciplínu cyklistiky, tak vám to mohu jen doporučit. Naposledy jsem se svým otcem absolvoval parádní 100 km trénink s převýšením 2000 m v terénu v tomto jízdním stylu. Princip takové cyklistiky je přitom velmi jednoduchý. V rámci výjezdu si vyberete trasu, kde se na nejvyšším bodě nachází občerstvení (bufet, restaurace apod.). Po dosažení této mety na vás bude čekat odměna v podobě místní speciality

Abyste z takového výletu měli větší radost, tak si pro jeho realizaci vyberte den, kdy předpověď hlásí hezčí počasí.

7. Dejte si cíl

Na závěr asi to nejdůležitější. Je jasné, že ani ten největší hobby jezdec, či paní, která se vydala na kole do obchodu nejezdí bezcílně. Proto si myslím, že jednou z nejlepších forem motivace, a to během celého roku, může být nějaká výzva – challenge. Ať už to bude ve vašem případě zlepšení kondice, posílení zdraví, redukce hmotnosti, everesting, účast na závodech nebo zdolání nějakého množství kilometrů, tak především jezděte hlavně s radostí a úsměvem na tváři. Vždyť nakonec i kanibal Eddy Merckx řekl: „Jezděte hodně nebo málo, nebo tak dlouho nebo tak krátce, jak se cítíte. Ale jezděte.“

Věřím, že jsem vás tímto článkem motivoval ai díky uvedeným tipům vám „temné cyklistické období“ uběhne rychleji. Sportu Zdar!