Trenažéry na indoor cyklistiku>

Indoor cyklistika měla hrůzostrašnou pověst, že je nesnesitelně nudná. Myšlenka trávit čas na trenažéru, zatímco jste se dívali do stěny před sebou, všechno ve snaze o nějaké fitness zlepšení, se zdála jako druh šílenství. Díky příchodu inteligentních trenažérů a interaktivních aplikací třetích stran, vzrostla popularita indoor tréninků, které jsou o mnoho jednodušší nebo, což je ještě nejdůležitější, také zábavnější. Pokud chcete investovat do trenažérů, přečtěte si tento článek. 

Co je to inteligentní trenažér?

Inteligentní trenažéry jsou interaktivní trenažéry, které jsou spojené s aplikacemi na cyklistiku v interiéru, jako je Zwift, TrainerRoad, Rouvy, na ovládání odporu trenažéru pro replikaci kopců, protivětrů a jiných podmínek jízdy. Tyto aplikace vás mohou provést také intervalovými cvičeními založenými na výkonu, přičemž se odpor automaticky nastaví tak, abyste se udrželi v požadovaných tréninkových zónách. Tomuto tématu jsem se detailně věnoval v článku Zwift - skvělý pomocník pro zimní období.

Dnešní inteligentní trenažéry fungují tak, že komunikují s aplikacemi třetích stran na smartfonech, tabletech a počítačích pomocí bezdrátových frekvencí ANT+ nebo Bluetooth. Zní to komplikovaně, ale většina z těchto trénérů a aplikací se automaticky vyhledá a spojí se kliknutím na tlačítko, takže v praxi je to obvykle velmi jednoduché.

S kolem nebo na přímý pohon?

Existují dva hlavní typy inteligentních trenažérů: pro zadní kolo a na přímý pohon.

Inteligentní trenažéry pro zadní kolo

Inteligentní trenažéry pro zadní kolo fungují jako klasické „hloupé“ trenažéry – zadní kolo upnete do podpěry a kolo spočívá na válcovém bubnu. Tento buben je připojený k odporové jednotce, která s vámi komunikuje vybraným hardwarem a aplikací na ovládání odporu, který cítíte přes kolo. To jsou obvykle nejlacinější typy inteligentních trenažérů, ale mohou způsobovat opotřebení plášťů (ačkoli jsou k dispozici specifické pláště na zmírnění tohoto problému), z tohoto důvodu se jedná o nejhlučnější typ trenažéru. Další nevýhodou je měření výkonu, které je všeobecně méně přesné a pocit z jízdy často není tak dobrý jako na trenažérech s přímým pohonem.

Trenažéry s přímým pohonem

Trenažéry s přímým pohonem vyžadují odmontování zadního kola a připojení bicyklu k trenažéru pomocí standardní kazety a osy. Jsou těžší a dražší než „kolové“ trenažéry, ale ceny jsou nyní stále konkurenceschopnější a tyto trenažéry mají množství výhod.

Kromě toho, co je zřejmé – a to že se neopotřebuje zadní plášť, mají taky tendenci být tišší a nabízejí realističtější pocit z jízdy. Obvykle jsou taky o mnoho bohatší na funkce a jsou i přesnější než kolové trenažéry, co se týče měření výkonu. Samozřejmě, že důležitým kritériem vždycky bude cena.

Osobně doporučuju laciný inteligentní trenažér pro kolo, namísto běžného, hloupého (t.j. neinteligentního) trenažéru, protože vám umožňuje využívat výhody virtuálních světů a tréninků Zwift díky variabilnímu měření odporu a výkonu. Abyste mohli začít, nemusíte vykrást banku. Mým výběrem byl Tacx Flow Smart za 239€, který nabízí solidní specifikaci pro začátečníky, snadno se nastavuje a používá a poskytuje skvělý výkon za velmi dobrou cenu.

Existuje celá řada trenažérů s přímým pohonem v jistém cenovém rozpětí, z kterých si můžete vybrat, ale ty nejlepší obvykle stojí víc než 700€. Když utatíte více, obvykle se zlepší strop odporu, simulacce kopců, přesnost výkonu a pocit z jízdy. Mezi nejznámější značky patří Tacx, Garmin, Elite, Wahoo.

Samozrejmě že je k trenažérům nutné mít taky příslušné doplňky a tady jsou moje nejlepší tipy:

 - Sportovní ručník

- Velké lahve na vodu

- Podložka, nebo nějaká forma ochrany podlahy

- Kvalitní lehké oblečení, které dobře odvádí pot

- Ventilátor